Rijswijk wordt voor 1.3 miljoen euro groener

Een bomenrij langs de Sir Winston Churchillaan en een parkachtig Bogaardplein tot het inzaaien van grasstroken en het vergroenen van het Pyramideplein. “Bewoners geven aan vooral in Rijswijk te wonen voor het groene karakter. Samen gaan we de groene waarde van Rijswijk versterken en groeninitiatieven vanuit de burgers ondersteunen”, vertelt wethouder Duurzaamheid, Marloes Borsboom.

Dinsdag presenteerde zij het Groenontwikkelingsprogramma met een waarde van 1.3 miljoen euro voor een groen en veelzijdig Rijswijk. Op diverse plekken krijgt het groen een impuls. Het groenontwikkelingsprogramma loopt tot en met 2019.

Om Rijswijkers te helpen en meer inwoners enthousiast te maken van Rijswijk een groenere stad te maken is het Groenloket opgericht. Bewoners met groeninitiatieven kunnen hier terecht voor informatie, advies en tips en om elkaar te inspireren. Op www.rijswijk.nl/groenloket is meer informatie te vinden.

Diverse parken en locaties krijgen de komende twee jaar een groene impuls. Een voorbeeld hiervan is Park Hofrust, de entree van de Plaspoelpolder aan de Diepenhorstlaan, de Strijp, het Huis te Hoornpark en het Piramideplein bij het station, dat het entree van Rijswijk tot een visitekaartje maakt. Daarnaast wordt op diverse locaties bloemrijk ingezaaid zodat in het voorjaar en de zomer meer bloemen en kleur te zien zijn. Dat zorgt ook voor een meer vlinders, bijen en vogels.

Met de start van het groenontwikkelingsplan gaat een langgekoesterde wens van wethouder Marloes Borsboom in vervulling. Zij maakt zich hard voor een duurzamer Rijswijk. “Parken en groene zones zijn belangrijk voor het leefklimaat in de stad, om de effecten van klimaatverandering te temperen en ook natuur de ruimte te geven. Groen en water zorgen voor een aantrekkelijke leef- en recreatieomgeving. Dit is iets wat Rijswijkse inwoners en bedrijven ook aangeven. Ik ben dan ook heel blij met de gezamenlijke aanpak die de basis vormt van het groenontwikkelingsplan. Samen maken we de stad groen!