Rijswijk Wonen pakt vochtproblemen huizen Rembrandtkade aan

Aan de Rembrandtkade staan beeldbepalende woningen met rode pannendaken. Het blijkt dat deze huizen kampen met (vocht)problemen. Eigenaar woningbouwcorporatie Rijswijk Wonen gaat de woningen verbeteren, uitbreiden en verduurzamen. De karakteristieke uitstraling van de wijk blijft hierbij behouden. De bewoners zijn met een brief geïnformeerd over het besluit. In 2020 starten met werkzaamheden.


Niets doen is geen optie
De huurders van de woningen hebben in erge last van optrekkend vocht, slechte isolatie en beperkte ventilatie. Een groot aantal bewoners heeft door de matige kwaliteit huurverlaging gekregen en inmiddels staan er 11 woningen leeg. “Niets doen is geen optie meer”, licht directeur-bestuurder a.i. Kees Karsten toe. “We voeren al jaren intern de discussie over de toekomst van de woningen. Het was geen makkelijke beslissing. Ongeacht welke keuze we maken, de bewoners krijgen hoe dan ook te maken met flinke overlast. We willen daarom een duurzame oplossing. Anders moeten we de bewoners over een paar jaar weer lastig vallen met werkzaamheden.”

Beeldbepalende woningen
Ook de optie ‘sloop/nieuwbouw’ is bestudeerd, maar dit toch laten vallen. “Het zijn voor Rijswijk beeldbepalende woningen. Die uitstraling krijgen we met sloop/nieuwbouw nooit meer terug. We gaan daarom een plan maken om te zorgen dat de woningen weer voldoen aan de eisen van deze tijd én waarbij de karakteristieke uitstraling behouden blijft.”

Huurders nauw betrokken
De huurders worden nauw bij de uitwerking van het plan betrokken. Karsten: “We willen dat het woningen worden waar we allemaal trots op kunnen zijn. Wij als corporatie en de huurders als bewoners. Daarom zoeken we huurders die samen een projectcommissie willen vormen het plan samen met ons maken.” De projectcommissie vertegenwoordigt de rest van de bewoners en wordt, samen met de Bewonersvereniging Rijswijk (BVR), nauw betrokken bij het maken van het plan. 

In 2020 starten met werkzaamheden
De BVR is blij dat Rijswijk Wonen de knoop heeft doorgehakt. “Ondanks het feit dat het geduld van de huurders behoorlijk op de proef is gesteld en er nog een heel lang traject te volgen is zal men opgelucht zijn.” Aldus Emmy Meurs, voorzitter van de BVR. Over de exacte planning kunnen we op dit moment nog niets zeggen. “Het maken van een goed plan kost veel tijd. We verwachten 2019 nodig te hebben om tot het plan te komen, zodat we in 2020 kunnen starten met de werkzaamheden.” Aldus een positief gestemde Karsten.