Rijswijk kan minimaal acht levens per jaar redden

Bij voldoende 24/7 bereikbare AED’s kunnen in Rijswijk met 50.000 inwoners minimaal 8 mensen met een hartfalen per jaar gered worden!* In Oud Rijswijk tot de Bogaard zijn maar drie AED. Alleen bij de Brandweer hangt die aan de buitenmuur die 24/7 inzetbaar is. Feel Good Radio meldde twee weken geleden deze verontrustende situatie in Rijswijk. Inmiddels maken Delft en het Westland een inhaalslag. Daar komen meer AED’s en dan in  buitenkasten verspreid onder sportlocaties, bibliotheken, theaters, gezondheidscentra en andere druk bezochte plekken. In Rijswijk is nog geen sprake van enige activiteit om meer levensreddende AED’s te plaatsen.

Bij een hartstilstand moet binnen zes minuten worden begonnen met de inzet van een AED. De kans op overleven bij een hartstilstand in Oud Rijswijk is minimaal. De officiële site www.AED4.eu van het Rode Kruis zit vol fouten. Zo staat de AED bij Kinderboerderij Het Akkertje er niet op. In de Plaspoelpolder zijn er wel 20, maar die zijn alleen overdag toegankelijk. In de regio Haaglanden blijken slechts 149 AED’s te zijn waarvan er slechts 39 regelmatig gecontroleerd worden.

Het initiatief City AED beijvert zich voor voldoende AED’s die 24/7 bereikbaar zijn en ook vooral in de woonwijken moeten hangen. De gemeente Delft is dit initiatief aan het uitrollen. In Rijswijk – dat veel samen doet met Delft – wordt alleen door bezorgde burgers gereageerd op ons artikel van twee weken geleden De Hartstichting hangt de komende maanden 1.400 AED-buitenkasten op in Nederland. De eerste uit die reeks is donderdag geplaatst bij sportclub VELO in Wateringen. Met een AED kun je de overlevingskans bij mensen met hartfalen aanzienlijk vergroten.

Overigens heeft Hennie de Man dit probleem drie jaar geleden al aangekaart. Er zou naar gekeken worden. Maar als we de resultaten zien, wordt er nog steeds gekeken………een complete AED, met ophangen, nazorg en jaarlijkse controle kost ongeveer € 1.000

*  Zie: City AED’s, www.city-aed.nl/