Rijswijk maakt haar monumenten zichtbaar

Wethouder Marloes Borsboom opende vanochtend in de Oude Kerk de Open Monumentendag. De opening werd muzikaal omlijst door optredens van leerlingen van Trias. Gelijktijdig reikte zij ook de jaarlijkse monumentenprijs en monumentenbordjes uit. “Cultureel erfgoed is in. Rijswijkers gaven in het kader van de nieuwe Stadsvisie aan ze meer aandacht en zichtbaarheid willen voor monumenten”, aldus de wethouder.

De bijeenkomst werd ingeleid door Jos Bolte, voorzitter van de werkgroep Rijswijkse Monumentendag. Hij vertelde ook over de wandelingen is zijn ontwikkeld langs Rijswijkse monumenten en architectuur.

De Rijswijkse Monumentenprijs 2016 reikte wethouder Borsboom uit aan Raphael Smid, voorzitter van de MBB, het Museum Bescherming Bevolking bij het bunkercomplex in park Overvoorde. Met 25 vrijwilligers hebben ze de voormalige Duitse kantine gerestaureerd. “We houden het erfgoed uit de koude oorlog in stand. Vooral veel scholen komen met hun leerlingen bij ons langs”, vertelde de heer Smid.

Ook komen er weer vier blauwe monumentenbordjes bij voor gemeentelijke monumenten. Voorbijgangers kunnen dan één en ander lezen over de historie. Eén bordje reikte zij uit aan de familie Andeweg, bewoners van het indrukwekkende pand op de hoek van de Geestbrugweg en de Koninginnelaan met de herkenbare toren. “We steken veel energie in ons huis om het authentiek te houden”, sprak de heer Andeweg.  Het woonhuis werd rond 1901 gebouwd op de grond van de voormalige buitenplaats Leeuwendaal door Friedrich August Wilhelm Mesche. De naam van het huis ‘Friedrichsruh’ is op een harstenen plaquette boven het raam in de hoektoren  gebeiteld.