Rijswijk komt met tijdelijke noodverlichting

De openbare verlichting van Rijswijk is een hoofdpijndossier. Het duurt nog jaren voor de slechte kabels zijn vervangen. En al die tijd zijn wijken en straten ’s avonds donker. Daarom komt de gemeente met tijdelijke noodverlichting. Als een straat langer dan tien werkdagen in het donker zit en de (verkeers)veiligheid is in het geding is, dan komen er mobiele lichtmasten of het bovengronds aanbrengen van kabels. Die worden dan tussen lichtmasten gespannen, altijd op veilige hoogte.

Zwaar verwaarloosde openbare verlichting
In de Rijswijkse bodem ligt een kabelnetwerk van 285 kilometer lengte voor de openbare verlichting. Bovengronds staan circa 9.000 lantaarnpalen. Het kabelnetwerk wordt van stroom voorzien vanuit een station van Stedin, de energieleverancier. De stroom gaat naar 120 schakelkasten die ieder een bepaald aantal lantaarnpalen voeden. Sinds 2016 begonnen de ernstige storingen in de openbare verlichting.

Actieplan in uitvoering
“We zijn inmiddels al ver met de uitvoering van ons actieplan om de storingen aan te pakken. De schakelkasten zijn bijna allemaal vervangen en aangesloten, we verwachten dat deze operatie in februari of maart 2019 kan worden afgerond. We zijn dan onafhankelijk van Stedin, waardoor we sneller kunnen reageren bij storingen”, schrijft wethouder Armand van de Laar aan de gemeenteraad.

Vervanging kabelnetwerk
“Ook zijn we begonnen met de vervanging van het kabelnetwerk. We pakken nu een deel van de Ministerbuurt aan, daarna volgen andere wijken. Bij de herinrichting van straten maken we van de gelegenheid gebruik meteen het kabelnetwerk in die straat te vervangen. Bij het bepalen van de volgorde van wijken die we gaan aanpakken, kijken we naar het storingsbeeld in een wijk en de leeftijd van het kabelnetwerk. Dus een buurt of wijk met het oudste netwerk en de meeste storingen is dan het eerste aan de beurt. Naar verwachting is dat Oud-Rijswijk”.

Vervangen kabels duurt nog paar jaar
Er ligt in totaal 285 kilometer kabel. Daarvan is 60 kilometer urgent aan vervanging toe. Daarom verdubbelen we in deze collegeperiode het jaarlijks aantal te vervangen kilometer tot gemiddeld 14 kilometer per jaar. Daarmee maken we een enorme inhaalslag, brengen we de basis op orde en kunnen we daarna overgaan op regulier beheer en vervanging. Het is een forse klus waarmee we een paar jaar bezig zijn”.