Rijswijk is in 2022 de ‘groenste’, maar hoe verduurzamen we de gemeente echt?

Onlangs werd bekend dat Rijswijk de groenste gemeente van Nederland is. Een mooi wapenfeit, maar het gaat hier louter om het letterlijke groen oftewel de hoeveelheid natuur die via satellietbeelden is opgepikt. Met ‘groen’ denken we anno 2022 eerder aan zaken die we met het oog op het milieu kunnen verbeteren, teneinde de groenste gemeente te worden op meer vlakken.

Zelfs verzekeren kan groener
De lijst van zaken die groener oftewel duurzamer kunnen op individuele basis, is vrijwel eindeloos. Men kan het zo gek niet verzinnen of er bestaat een beter alternatief. Van balpen tot auto en van dataopslag tot verzekering. Op vergelijkingssites als Pricewise kan de consument bijvoorbeeld op zoek naar een groene verzekeraar, een aanbieder die niet investeert in fossiele brandstoffen laat staan wapenhandel. Zo gaat men al vergelijkend anders kijken naar zijn verzekeringspakket.

Aantal vegetarische restaurants
De beoordeling van de groenste gemeentes van Nederland zou heel anders uitpakken als er gekeken werd naar het aantal biologische, vegetarische en veganistische restaurants. Nog steeds wordt een enorme vraag gecreƫerd door de vervuilende vleesindustrie, een vorm van marketing die genegeerd kan worden door de burger zelf. De schappen in de supermarkten met het vegetarische aanbod worden immers steeds breder en de kwaliteit van die producten beter.

Groen nodigt uit tot fietsen
Het vele groen in onze gemeente nodigt uit tot het wat vaker op de pedalen springen in plaats van de auto te pakken. Maar niet alleen voor een middagje in de natuur is het stalen ros het groenste en goedkoopste vervoermiddel: ook aan aantrekkelijker woon-werkverkeer (fietspaden) wordt in tal van gemeentes gewerkt. Een plek waar groen veel gefietst en minder vlees gegeten wordt, zal pas echt hoog eindigen op een duurzaamheids-ranglijst, met alle respect voor de goede bedoelingen van de beoordelende Groene Stad Challenge.

Gas en stroom
Het energieverbruik is een andere norm waaraan de mate van duurzaamheid van een gemeente afgelezen wordt. Sinds 2013, zo is te zien op de website Allecijfers.nl, is zowel het gas als stroomverbruik enorm gedaald. Hoewel de huidige tabel tot 2019 loopt, kan men ervan uitgaan dat die trend heeft aangehouden – hetgeen de Rijswijkse burger moed geeft in haar streven naar een groener bestaan.

Hergebruiken is hip
Gezamenlijk bijdragen aan een groenere gemeente, de wil is er. Zie de groeiende weerstand tegen de verpakkingen waarin consumptieartikelen worden verkocht en de vele initiatieven om plastic uit grachten en sloten te vissen. Ook het steeds modieuzer worden van hergebruiken en recyclen is een mooie ontwikkeling, getuige de aanwezigheid van het aantal kringloopwinkels in de omgeving. Wat betreft dit laatste onderdeel gaat Rijswijk zeker hoog scoren.