Rijswijk hijst vlag voor internationale campagne Orange the World

Vrijdagochtend 25 november hebben wethouder Werner van Damme en Tineke van de Grampel, voorzitter van de Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk, de vlag gehesen bij het stadhuis van Rijswijk. Dit deden zij ter gelegenheid van Orange the World, een internationale campagne tegen geweld tegen vrouwen.

De actie omarmen
Orange the World’s oranje vlag werd vandaag voor de tweede keer in Rijswijk gehesen. Waarom de gemeente hieraan meedoet, legt wethouder Larissa Bentvelzen uit: “Geweld tegen vrouwen en meisjes gebeurt vaak op plekken waar je totaal geen zicht op hebt, maar de schade des te groter is. Juist voor de meest kwetsbare jeugd, onze meisjes én onze jongens, moeten we laten zien dat we deze wereldwijde actie omarmen. Daarom zegt Rijswijk nee tegen geweld tegen vrouwen en meisjes!”

Statistieken
Ieder jaar op 25 november vindt Orange the World Day plaats, als initiatief van de Verenigde Naties. Wereldwijd krijgt 1 op de 3 vrouwen te maken met geweld, en in Nederland krijgt zelfs 53% van de vrouwen te maken met seksueel overschrijdend gedrag. Mede vanwege deze statistieken wordt de campagne op veel plekken doorgevoerd. Overigens heeft de oranje kleur niets te maken met het Nederlands elftal dat momenteel actief is in Qatar.

Soroptimistclub
De Soroptimistclub Voorburg-Rijswijk e.o. is onderdeel van Soroptimist international, een wereldwijde organisatie van vrouwelijke professionals met een adviesstem bij de Verenigde Naties, en telt zo’n 50 leden. Voorzitter Tineke van de Grampel benadrukt het belang van deze actie: “Tijdens de Orange the World campagne willen we iedereen aanspreken: mannen en vrouwen, jongeren en ouderen, professionals en omstanders, buurtbewoners en burgers, studenten en scholieren, bekende en onbekende Nederlanders. Iedereen kan iets doen. Je kunt helpen om het taboe te doorbreken, helpen om de cultuur te veranderen, helpen als je iets ziet gebeuren in je omgeving, helpen om vrouwen en meisjes een veilig gevoel te geven en helpen om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen en meisjes. Daarom willen we iedere Nederlander vragen om medestander te worden, de pledge te ondertekenen en het gesprek aan te gaan.”