Rijswijk gaat naar het Huis van de Stad

Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 21 mei is met een hoofdelijke stemming een ontknoping gekomen in een vraagstuk dat reeds 16 jaar voor ligt. Met 25 stemmen voor en 5 stemmen tegen is de knoop doorgehakt en is het akkoord gegeven voor de eerste bouwfase van het Huis van de Stad die 30 miljoen euro gaat kosten.

Verbouwing gaat van start
Tegen het eind van het jaar of begin volgend jaar zal de Rijswijk zien dat we met het gebouw aan de Generaal Spoorlaan bezig zijn.

Lange discussie
Voorafgaand aan de stemming ging een flinke discussie met enkele voors en tegens. De VVD nam een duidelijke stelling aan. Coen Sleddering: ‘Je krijgt het gevoel dat er naar de verhuizing wordt toegerekend. VVD is van mening dat er creatief is gerekend naar het Huis van de Stad. Het maakt ons nerveus ook omdat de kosten die niet uitkomen worden doorgeschoven naar Fase 2’.

Positieve geluiden
Maar er waren ook positieve geluiden. Martine Koopman van D66 geeft aan dat de kosten voor nieuwe investeringen in het huidige stadhuis in het Hoogvoorde gebouw niet vergeten mogen worden. Ook de herbouw voor Trias mag niet uit het oog verloren worden. Naast het financiële verhaal betekent het ook dat we verhuizen naar een gebouw met allure. Het simuleert samenwerking en verbinding met maatschappelijke organisaties. We behouden een gebouw met architectonische waarde omdat het niet gesloopt word. Menno van Enk van CDA Rijswijk gaf in de discussie aan dat de koers die is ingezet ook grote voordelen biedt voor het Ravesteijnplein en de verdere omgeving van het Huis van de Stad.

Parkeergarage
Ed Braam van Beter voor Rijswijk maakte zijn punt duidelijk waarin hij benadrukt dat een parkeergarage bij het Huis van de Stad een must is bij dit plan.