Remisie met 100 trams op 15 meter van je huis is schrikbeeld

Vrijenban bewoners komen in verzet. De Metropoolregio wil een nieuwe open remise in de Rijswijkse wijk Vrijeban. “Dat betekent dat 20 uur per dag, minimaal 100 trams gaan rangeren op 15 meter van onze woningen. Dat geeft heel veel geluidsoverlast. Wij willen op deze groenstrook liever een wijkpark”, betoogt Henk Demkes gisterenavond in de Forumvergadering van de gemeenteraad.

Alleen een geluidsmuur tussen woningen en trams
De MRDH, de Metropoolregio, meldt de open remise in haar begroting voor 2019. Demkes: “In de zienswijze van de gemeente staat hier niets over”. Het is een schimmig verhaal. Eind april 2015 komt de directeur van de HTM op een bijeenkomst voor de bewoners van Vrijeban vertellen dat bij de Zuiderweg een ‘opstellocatie’ komt voor trams. Alleen een geluidsmuur zal deze locatie scheiden van de woningen.

Woningen en stadspark op groenstrook
Bewoners starten direct massaal een actie tegen de opstellocatie. In 2017 blijkt dat de groenstrook niet zal worden gebruikt voor een mogelijk opstellocatie. Dat lijkt positief, maar de plannen voor de opstellocatie verdwijnen niet. “Vooral geluidsoverlast en daarmee gaande gezondheidsproblemen en waardevermindering van de woningen baren ons zorgen”, legt Henk Demkes uit. “Vrijeban ligt ingeklemd tussen de A13 en A4, dat vraagt al om maatregelen om de gezondheid en leefbaarheid te waarborgen. In Vrijeban wordt steeds meer bijgebouwd. Niet een opstellocatie maar woningen en een stadsparkje moeten op de groenstrook komen om de wijk leefbaar te houden.”

Verliezers zijn de bewoners
De bewoners vestigen nu hun hoop op de gemeenteraad van Rijswijk: “Voor een opstellocatie moet het huidige bestemmingsplan worden gewijzigd. De MRDH is al bezig met een studie voor de remise in Vrijeban. De bewoners rekenen op de Rijswijkse politiek om deze ontwikkeling te stoppen. Laat de gok die de HTM in 2015 maakte, geen winnend lot worden. Want de verliezers zijn de bewoners van Vrijenban”, aldus Henk Demkes.