Regime Eritrea organiseert bijeenkomst in Eventplaza Rijswijk

Radioprogramma Argos meldt dat mogelijk opnieuw hoge vertegenwoordigers van de regering van Eritrea naar Nederland komen. In Rijswijk wordt het Eritrean Holland Festival gehouden. Officieel is dat een jaarlijks feest ter ere van de Eritrese cultuur. Gevreesd wordt dat het Festival door de Eritrese dictatuur misbruikt wordt voor propaganda. Tegenstanders willen net als vorig jaar komen protesteren. In Nederland wonen ongeveer 20.000 Eritreeërs.

In april ontstond grote commotie in Veldhoven rond een Eritrese bijeenkomst. Tegenstanders van het regime gingen toen op de vuist met deelnemers aan de conferentie, die eveneens door aanhangers van de regering was georganiseerd. Er braken rellen uit, waarop burgemeester Mikkers de bijeenkomst verbood.

Kamerleden van PvdA en GroenLinks hebben bezwaar tegen de komst van vertegenwoordigers van het Eritrese regime. Uit Eritrea vluchten elke maand duizenden mensen om te ontkomen aan de dictatuur, die internationaal veel kritiek krijgt vanwege grove mensenrechtenschendingen. Er geldt een dienstplicht van onbeperkte tijd en er zijn werkkampen waar gevangenen dwangarbeid moeten verrichten. Critici spreken van slavernij. Duizenden tegenstanders van het regime zitten onder erbarmelijke omstandigheden gevangen. Maar ook in het buitenland zijn Eritrese vluchtelingen vaak niet veilig. Ze worden gedwongen om geld naar hun vaderland te sturen. Er zijn veel verklikkers. Als iemand niet wil betalen worden in Eritrea achtergebleven familieleden opgepakt, gemarteld of vermoord.