Rattenplaag op straat in Muziekbuurt

In de Rijswijkse Muziekbuurt is veel overlast van ratten. Ze jagen bewoners de stuipen op het lijf omdat ze in kelderboxen zitten en uit alle hoeken en gaten komen zetten. Daarnaast stelen ze het eten van mensen die lekker buiten zitten te BBQ-en.

Noodkreet bewoners Muziekbuurt
Sylvia Oosenbrug woont in de Clavecimbellaan en heeft samen met een aantal bewoners een noodkreet geuit bij de Rijswijks Belang en RijswijkWonen. Onze redactie nam contact op met Sylvia. “Bij de buurvrouw in de tuin zitten vier nestjes met ratten en het wordt ieder jaar erger.” Bewoners moeten noodgedwongen hun spullen uit de kelders halen. “Dozen en waardevolle foto’s die in de kelders staan zijn kapotgebeten door de ratten.” , aldus Sylvia in gesprek met Rijswijk.tv.

Ratten lopen op straat
In de avond lopen de ratten op straat, ook in de gemeenschappelijke tuinen. “Als je ’s avonds lekker buiten wat wil eten wandelen ze op hun gemakje voorbij. Ze zijn niet eens bang. Laatst zat er gewoon eentje in een bak met aardappeltjes in de achtertuin.”

Afval met pasjessysteem
Volgens bewoner Sylvia heeft het invoeren van het pasjessysteem voor de afvalbakken ook niet veel goeds gedaan. “Dagelijks worden er afvalzakken naast de container gezet. Mensen vergeten hun pasjes mee te nemen en zetten het dan gewoon neer. De volgende ochtend zijn de zakken dan opengereten door katten, meeuwen en de ratten.” Daarnaast is er ook veel stankoverlast van dode ratten. “Eerst wisten we niet waar het vandaan kwam, maar uiteindelijk vonden we de dode ratten en wisten we waar de stank vandaan kwam. Dat beest lag gewoon weg te rotten.”

Al jarenlang een probleem
In november 2016 trok Sylvia ook al aan de bel. “Toen werd er hetzelfde gereageerd als nu. RijswijkWonen geeft aan dat we geen brood naar buiten moeten gooien en het afval in de bakken moeten doen. Maar dat is geen oplossing van het probleem. De ratten zijn er al. Ze zouden het moeten oplossen met ongediertebestrijding. Ze doen nu net alsof het aan de bewoners ligt.”

RijswijkWonen gaat ongedierte bestrijden
“Ja, er is in toenemende mate overlast van ratten en moeten dit probleem oplossen”, aldus Kees Karsten, directeur RijswijkWonen tegenover Rijswijk.tv. “We denken dat het komt door een combinatie van factoren. Het is bewonersgedrag, want als bewoners hun spullen buiten laten staan verergert het probleem. Daar moeten mensen zich nog meer van bewust worden. We gaan daarnaast in gesprek met een gespecialiseerd bedrijf in ongediertebestrijding om het probleem bij de wortels aan te pakken.”

Werkzaamheden RijswijkBuiten
De toename van de ratten schrijft de directeur toe aan het droge weer van de afgelopen periode. “Maar ook de werkzaamheden in RijswijkBuiten hebben hier mee te maken. Ze worden daar verdreven en komen dan via de doorgangen onder de autoweg in de Muziekbuurt terecht.

Overleg met de gemeente
RijswijkWonen gaat ook in gesprek met de gemeente. “We moeten de samenwerking zoeken met de gemeente, want het is een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid. Ook moeten we zelf aan de slag, want als de ratten in de kelders zitten hebben wij ook een verantwoordelijkheid te nemen.”, aldus de directeur van RijswijkWonen.