Ratten rukken op in Rijswijk

Via sociale media melden Rijswijkse inwoners steeds vaker de aanwezigheid van ratten in hun straat of wijk. Een buurtbewoner vertelt dat hij ook in de Princesselaan in Leeuwendaal een rat heeft gesignaleerd. De toename van de ratten in Rijswijk wordt veroorzaakt door burgers die afvalzakken naast de ondergrondse containers zetten.

“Met het steeds minder vaak ophalen van het vuilnis en overal zakken naast de overvolle ondergronds containers zal dit probleem niet snel opgelost zijn”, stelt een andere bewoner. “Als er een zak niet meer past, kan ik die hier ook niet buiten zetten (binnen een paar uur open gescheurd) maar het zijn hier de katten uit de buurt voor zover ik weet”.

Zelfdiscipline van burgers is de beste oplossing voor het probleem: “Een plasticzak NAAST een container zetten…en bovendien geen etensresten en papier waarin eten heeft gezeten op straat uit het handje laten vallen….zatermiddag/-avond in de Herenstraat in ons Rijswijk lagen massaal dergelijke “dinerrestjes” voor de ongenode grijze “gasten” op straat….waarom zouden we Oud Rijswijk verlaten(???)….hoor ik hen al denken”, stelt een andere bewoner van Leeuwendaal

Natuurlijk zijn hapjes voor ratten aantrekkelijk en daar moeten we ernstig rekening mee houden. Meeuwen en katten weten daar ook raad mee. “Maar ratten komen uit het riool en uit sloten en vaarten. In de stad zijn kapotte riolen, kapotte kolken en riool deksels vaak een oorzaak. Dus geen vuil laten slingeren, maar ook riool (laten) inspecteren.”