Plus Jongenotter hangt AED aan gevel

“Wij hebben er al jaren één in de winkel, maar binnenkort wordt deze op onze voorgevel geplaatst zodat de buurt hier ook buiten openingsuren mee kan werken. Maar we hopen dat hij weinig nodig is,” vertelt Richard Jongenotter van de Plus in Steenvoorde aan Rijswijk.tv. Hij is zelf actief in de landelijke Plus-organisatie. “Voor april gaan we alle 260 Plus-winkels in Nederland voorzien van een AED voor reanimatie. Ook aan de buitenkant, zodat ze voor de hele buurt beschikbaar zijn. Met een AED red je levens Ondernemen is soms gewoon doen”.

Medeverantwoordelijk voor de wijk
“Wij zijn ook wijkbewoner. We voelen ons daarom ook medeverantwoordelijk voor het welzijn van onze buurtbewoners. Als je je realiseert dat de meeste hartstilstanden in woonwijken plaatsvinden, dan kunnen we daar als Plus met ons landelijk netwerk in vaak dichtbevolkte gebieden hopelijk levens mee redden”, zegt Jongenotter.

Hartstichting juicht initiatief toe
De Hartstichting is blij met het initiatief. “Elk jaar krijgen zo’n 17.000 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Als je binnen zes minuten start met reanimeren en een AED inzet, is de overlevingskans het grootst”, reageert Floris Italianer, directeur van de Hartstichting.  Hij doet een dringende oproep aan andere bedrijven om het voorbeeld van Plus te volgen en de AED buiten op te hangen. Op dit moment zijn er zo’n 17.500 geregistreerde AED’s, waarvan tweederde dag en nacht beschikbaar is. Volgens de Hartstichting zijn er zo’n 30.000 apparaten nodig om optimale hulp te kunnen bieden.