Pamflet moord op Haantje gevonden in politiebureau

7 oktober 1944, de SS- en de politiebaas melden dat de spoorbaan bij ’t Haantje in Rijswijk door ‘terroristen’ is vernield. ‘Als tegenmaatregel zijn twaalf Nederlanders hier doodgeschoten,’ staat op het pamflet dat tijdens het opruimen van de kelder van het Delftse politiebureau is gevonden. Het ging om een sabotage-actie tijdens de spoorwegstaking van 1944 door het verzet om het transport door Nederland te verhinderen.

Vergeldingsactie voor sabotage aan spoorlijn
De ‘Bekanntmachung’ is in het Nederlands en het Duits is opgesteld. De slachtoffers zijn volgens de Duitsers nog diezelfde dag gedood als vergeldingsactie omdat ze stakend spoorwegpersoneel ondersteunden. Deze verzetsmensen waren een week eerder al gearresteerd en hadden niets te maken met de sabotage van de spoorlijn. Voor hen staat een monument bij de spoorwegovergang aan het Haantje in Rijswijk.

Jaarlijkse Kranslegging bdoor burgemeester
Burgemeester Michel Bezuijen houdt elk jaar op 7 oktober een toespraak en legt een krans bij het monument ‘t Haantje. De leerlingen van basisschool KC  BuitenRijck hebben het monument geadopteerd.