Oversteek Voorlinden wordt er niet veiliger op

In de wijk Eikelenburg wonen veel jonge gezinnen met kinderen. Ook zijn er veel woningen in aanbouw. Regelmatig heeft Beter voor Rijswijk aandacht gevraagd voor – vooral fietsende kinderen – een veilige oversteek te maken aan de Sir Winston Churchilllaan, ter hoogte van Voorlinden. Nu is een bord geplaatst waardoor alle verkeer naar rechts moet en dan 300 meter verder via de rotonde naar de overkant moeten. Beter voor Rijswijk heeft hierover vragen gesteld.

Iedereen verplicht naar rechts
“Al lang brengen wij dit onder de aandacht van de gemeente”, zegt Larissa Bentvelzen van Beter voor Rijswijk. “Nu plotseling staat er aan de Voorlinden een paal met een bord voor een verplichte rijrichting naar rechts, voor alle verkeer. Dit betekent dat automobilisten, brommers, snorbrommers en fietsers niet meer linksaf mogen afslaan richting de Strijp of Wateringen”.

Is dit de ultieme oplossing?
Beter voor Rijswijk vraagt zich af of dit een permanente oplossing is om de verkeersveiligheid te bevorderen. “Wij vragen ons af of in het kader van het participatiebeleid, de bewoners zijn geraadpleegd over de plaatsing van dit bord. Overigens, aan de rechterkant van de Sir Winston Curchillaan, gezien vanaf Voorlinden ontbreekt een trottoir. Het geplaatste bord zorgt niet voor een veilige oversteek voor voetgangers zoals  moeders met kinderwagens naar het trottoir aan de overkant van de straat”.

Risico’s  bij rotonde
Beter voor Rijswijk stelt dat fietsers door de huidige maatregel gedwongen worden, als zij linksaf richting Wateringen willen fietsen eerst 300 meter naar rechts moeten om bij de eerstvolgende rotonde met de fiets linksaf moeten om aan de overkant te komen. “Dit is een gevaarlijke situatie omdat zij slecht zichtbaar zijn voor automobilisten die, de fietsers die van links komen aanrijden regelmatig over het hoofd zien”, vul Larissa aan. “Veel ongevallen, of bijna ongevallen plaatsvinden met overstekende fietsers gebeuren omdat ze geen voorrang krijgen van de vele auto’s op de rotonde Sir Winston Churchilllaan/Schaapweg/Mgr Bekkerslaan.

Situatie opnieuw bekijken
Larissa: “Wij willen dat de gemeente de gevaarlijke situatie voor fietsers nog eens onder de loupe neemt en zorgt, in overleg met de bewoners voor verbeteringen.“