Overlast helihaven Ypenburg ligt voor Rijswijk op de loer

Afgelopen weekend werd de rust in de woonwijken behoorlijk verstoord door de laag vliegende helikopters van Über. Tegen de regels in voerden die rondvluchten uit boven Rijswijk, Leidschendam-Voorburg en Pijnacker-Nootdorp. De provincie Zuid-Holland en milieudienst Rijnmond stellen na tientallen klachten over geluidsoverlast een onderzoek in naar het grote aantal helikoptervluchten op helihaven Ypenburg.

Enkele jaren geleden zijn plannen voor een commerciële helihaven in Ypenburg na een storm van protest niet doorgegaan. De provincie wil nu alsnog een commerciële helihaven met 800 vliegbewegingen per jaar toestaan. De helihaven is in een ‘oksel’ van het Prins Clausplein op 750 meter afstand van woonstraten. Het bestemmingsplan staat een helihaven niet toe, maar de Provincie lijkt een uitzondering te willen maken voor tenminste vijf jaar.

Voor de helihaven is een zogenoemde TUG-ontheffing verleend. Deze vergunning biedt ruimte voor 48 vliegbewegingen per jaar, verspreid over 24 dagen. Gebleken is dat dit totale aantal in slechts 2 dagen (de zaterdag en zondag) volledig is opgebruikt. Dat verklaart de relatief grote hoeveelheid klachten afgelopen weekend.

De Milieudienst Rijnmond houdt in opdracht van de provincie toezicht en handhaaft indien nodig. Hoeveel vluchten er precies zijn uitgevoerd, wordt nog bekeken door de provincie en de DCMR. Op eventuele vervolgstappen wil de provincie nog niet vooruitlopen.