Oudste kroon van Nederland in Museum Rijswijk

De oudste kroon van Nederland is te zien in Museum Rijswijk. De kroon van koning Willem I werd voor het laatst getoond bij de begrafenis van koningin Emma in 1934. Arjan Kwakernaak, de conservator van tentoonstelling Crowned! is dolenthousiast dat hij toestemming kreeg om de kroon te exposeren. “Ik heb zo ongeveer op de tafel staan dansen. Het is gewoon heel erg bijzonder dat ik die kroon kan laten zien.”

De kroon is het pronkstuk van de tentoonstelling. “Hij staat dusdanig opgesteld dat je er echt niet omheen kunt”, zegt Kwakernaak trots. “Het is misschien niet de mooiste kroon die je je kunt voorstellen, maar hij is wel heel bijzonder. Hij is erg groot en hij glimt.”

Het sieraad werd slechts één keer gebruikt voor een inhuldiging, die van Willem I te Brussel in 1815. Willem II liet voor zijn ceremonie in 1840 een nieuwe kroon maken, die bij alle volgende inhuldigingen werd gebruikt, ook die van Willem-Alexander in 2013.

Deze kroon werd daarna nog enkele keren gebruikt bij begrafenissen. De laatste keer dat het publiek de kroon in het echt kon aanschouwen was tijdens de begrafenis van koningin Emma. Toen lag hij op de kist. “Maar daar stond hij tussen allemaal bloemen, dus toen kon je hem niet goed zien.”

Verder is er weinig bekend over de kroon, zegt Kwakernaak. “Niemand weet wie hem gemaakt heeft en we weten ook niet wanneer die is gemaakt. Het is een wat raadselachtig ding. Dat maakt hem ook zo leuk.”

Wel is duidelijk dat het geen gouden kroon met dure juwelen is, het gaat om verguld koper met glazen stenen waar zilverpapier achter zit om ze extra te laten glimmen. De kroon is ook niet gemaakt om te worden gedragen, het is een symbool voor de macht van de koning.

De kroon is tijdens de tentoonstelling Crowned! te zien tot en met 2 april 2017. Er worden ook allerlei andere kronen, tiara’s en diademen getoond.