Ouderen in shock na verplaatsen brievenbus

Diverse mensen hebben geklaagd over de verplaatsing van een PostNL-brievenbus aan de Alettta Jacobsstraat in Rijswijk. De flatcoach van de Bernhardflat aan de Mgr. Bekkerslaan luidt de noodklok en benaderde Rijswijk.tv.

Bewoners zijn in shock
Jasper Voskuilen: “Het is voor bewoners een enorme ‘shock’ om te constateren dat de brievenbus is verwijderd. Als flatcoach van de 55+ woningen, krijg ik hier onvoorstelbaar veel vragen over. Voor een aantal bewoners met een rollator was de afstand net genoeg om zelfstandig de post weg te kunnen brengen, maar nu kan dat dus niet meer.” De brievenbus aan het begin van de Bekkerslaan is volgens de flatcoach zeer lastig bereikbaar voor de bewoners, aangezien hier de drukke van Mooklaan dient te worden overgestoken.

Communicatiemiddel ontnomen
De flatcoach maakt zich zorgen om het feit dat bewoners daardoor moeilijker in contact kunnen blijven met familie, vrienden en o.a. overheidsinstanties d.m.v. het sturen van brieven. Veel van hen hebben geen computer. Jasper vervolgt: “Juist de bewoners, die de afstand naar de brievenbus nu fysiek niet meer kunnen overbruggen, met een gering netwerk, wordt een communicatiemiddel ontnomen.”

PostNL reageert op de wensen van de flatcoach
Rijswijk.tv nam contact op met Annemieke Herberigs, woordvoerder van PostNL: “Zoals je wel weet wordt in Nederland steeds minder post verstuurd. Mede daarom passen wij in de komende jaren ons brievenbussennetwerk aan.” Brievenbussen die nauwelijks worden gebruikt, worden door PostNL verplaatst naar drukbezochte en goed bereikbare locaties.

Drie ouderenflats in omgeving Aletta Jacobsstraat
In de buurt staan drie seniorenflats. Te weten de Bernhardflat aan de Mgr. Bekkerslaan, de Mauritsflat aan de Aletta Jacobsstraat en de Constantijnflat aan de Florence Nightingalestraat. Deze zijn volgens PostNL niet geregistreerd bij Zorgkaart Nederland.

Twee brievenbussen
Volgens de woordvoerder van PostNL stonden er twee brievenbussen bij deze flats aan de Aletta Jacobsstraat en aan de Mgr. Bekkerslaan. Een van deze brievenbussen moest verwijderd worden. “Er is voor gekozen om de brievenbus op de Aletta Jacobsstraat te verwijderen en om die aan de Mgr. Bekkerslaan te laten staan. Deze laatste is namelijk beter bereikbaar omdat hij aan een meer doorgaande route staat. Hij bevindt zich op 590 meter loopafstand van de flat aan de Aletta Jacobsstraat.

Flatcoach niet tevreden met uitleg aan bewoners
PostNL heeft middels brieven aan bewoners uitgelegd hoe de situatie is. Marian Vissers, secretaris van de bewonerscommissie van de Bernhardflat vind het jammer dat de brievenbus niet teruggeplaatst wordt. “Wij gaan ons nog beraden op eventuele andere mogelijkheden.”