De oude grandeur blijft behouden in ontwerp Huis van de Stad

Het nieuwe Huis van de Stad wordt een licht en uitnodigend gebouw met behoud van de mooie oude elementen, zoals de natuursteen aan de gevel en de vloeren, en de stijlvolle entreehal en de trap, bekend van de vele trouwfoto’s. Een gebouw van een halve eeuw oud, dat straks wel voldoet aan alle huidige eisen. Met 1.000 vierkante meter zonnepanelen op het dak, isolatie aan de binnenkant van de gevel en bijna energie neutraal. Het Huis van de Stad waar de inwoners voor van alles terecht kunnen. Voor een boek, een paspoort, een cursus, wat te drinken of te eten. Vanavond werd het ontwerp gepresenteerd aan de raadsleden.

Veel ruimte voor maatschappelijke organisaties
Architect Jeroen Simons is enthousiast over de staat van het oude stadhuis. “Het heeft de tand der tijd goed doorstaan. Het houtwerk is nog prima. De gevel kan goed worden schoongemaakt en de entreehal heeft alleen een lik verf nodig. De aluminium kozijnen moeten wel worden vervangen”. Zijn trots wordt het nieuwe atrium in de oude binnentuin dat wordt overdekt. Hier komen ook Trias, de bibliotheek, de gemeentelijke loketten, Welzijn Rijswijk en een horeca.

Alles dicht bij elkaar zodat ze goed kunnen samenwerken. Op de grote brede trap (foto) is ruimte voor voorleessessies en kleine optredens. Vol bruisende activiteiten, maar ook met stilteruimtes.

Het project gebeurt in twee fasen. In de eerste fase gaat het over de gevel en het souterrain, dat zal in juni 2020 klaar zijn en kost 18,3 miljoen euro. In de tweede fase komen de eerste, tweede en derde etage aan de orde. Hier komt de gemeentelijke afdelingen in 2023 en kost 10,8 miljoen euro.