Oud Rijswijk zit in een slechte verpakking

Winkelcentrum Oud Rijswijk heeft alles wat je wenst. Een oud centrum, historische panden rond de oude kerk, het prachtige Tollenshuis, goede horeca, speciaalzaken, een leuke weekmarkt die veel publiek uit de regio trekt. Maar het is net een topmodel met een oude kapotte jas. Het mist de uitstraling die past bij een winkelcentrum met potentie. Dat is in het kort de conclusie van de rondgang die Ed Braam, van Beter voor Rijswijk maakt met Hans Paping, een Rijswijker met hart voor zijn stad.

Als we starten op de Haagweg bij het begin van de Herenstraat. De entree is rommelig en mist enige vorm van aantrekkelijkheid. Op een paar goedbedoelde banners na. Wat je ziet is een lelijke Rutges flat, de entree van de tunnel, een paar verdwaalde parkeerplaatsen. Niets nodigt uit om hier gezellig in te rijden.

“Iedereen vindt al dat de tunnel weg kan, nu er na de herinrichting van de Haagweg goede oversteekplaatsen zijn”, zegt Ed Braam. “Op die plek kan een fraai groen plantsoen komen. Bij het begin van de Herenstraat boven weg een fraai aankondiging: Welkom in Oud Rijswijk”.

Ed steunt het idee van Hans Paping om het gebied rond de kerk aan te pakken. “Meer het historische karakter benadrukken. De heg naast de begraafplaats weg, zodat je zicht krijgt op de kerk en de Tollenstraat. Een mooie smeedijzeren bank om de boom. Een forse ketting met grote schakels om de waterpunt, De hekken van het museum open, zodat het voorplein bij het centrum hoort en de punten van het hek goudkleuring maken. Ook het pand van Zeeman ziet er niet uit. De gevel moet meer de sfeer van het centrum uitstralen.

Op zich niet zo ingrijpend als het opknappen van het Bogaardplein (kosten € 2miljoen), maar wel heel hard nodig. Nu kijkt iedereen naar elkaar. De winkeliers naar de gemeente, de gemeente naar de eigenaren. Met als resultaat dat er alleen wat ad hoc zaken gebeuren. Maar het mist aan een totaal plan. In de toekomstvisie 2030 moet oud Rijswijk haar gezellige dorpse karakter versterken. En ja, de toekomst begint morgen