Oud en nieuw moet voor iedereen leuk zijn

Bijna tweederde van de Rijswijkers is positief over het instellen van vuurwerkvrije zones. Dat blijkt uit een enquête van de gemeente Rijswijk. GroenLinks-raadslid Nanette Kistemaker is blij met het draagvlak voor vuurwerkvrije zones: “Laten we van oud en nieuw weer een feest maken dat voor iedereen leuk is. Het instellen van zones waar geen vuurwerk wordt afgestoken helpt daarbij.” GroenLinks vroeg vorig jaar al om vuurwerkvrije zones, maar kreeg toen nul op het rekest omdat er geen draagvlak zou zijn. “Wij zijn daarom blij dat de uitkomst van de enquête duidelijk een ander beeld laat zien”. Binnenkort bespreekt de gemeenteraad de resultaten en het vervolg.

Overlast van vuurwerk
Nanette: “Elk jaar weer raken veel mensen gewond door vuurwerk, een groot deel daarvan zijn kinderen en omstanders. Daarnaast veroorzaakt vuurwerk ernstige luchtvervuiling. De concentratie fijnstof ligt op de eerste dag van het jaar wel zeven tot acht keer zo hoog als normaal. Met name mensen met last van hun longen of een zwakke gezondheid, hebben hier veel last van”.

Steeds meer vrije zones
Vanaf 2016 mogen gemeenten vuurwerkvrije zones aanwijzen. Sindsdien stijgt het aantal vuurwerkvrije zones elke jaarwisseling. De laatste jaren experimenteren steeds meer gemeenten met vrijwillige vuurwerkvrije zones. Buurtbewoners kunnen dan zelf hun straat uitroepen tot vuurwerkvrije zone. De gemeente zorgt dan voor markeringsborden, maar handhaaft niet. “Het experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones is een heel mooie eerste stap voor Rijswijk. Wat ons betreft gaan we nog een stapje verder en wijzen we ook als gemeente vuurwerkvrije zones aan, bijvoorbeeld rondom kinderboerderijen, speeltuinen en het dierenasiel”, aldus Kistemaker.