Ongelijke studietoelagen voor studenten met beperking

In de gemeente Rijswijk krijgen studenten met een beperking een te lage studietoeslag. Het bedrag moet € 282 zijn, echter hier krijgen ze € 150. Larissa Bentvelzen van Beter voor Rijswijk vindt dat niet eerlijk en vraagt de gemeente dit te veranderen. “Deze jongeren kunnen hun opleiding moeilijk combineren met een bijbaantje. Om te voorkomen dat zij meer moet lenen of hogere studiekosten hebben, is er een individuele studietoeslag”.

Steun is afhankelijk van waar je woont
Al sinds 2015 is er onvrede over de hoogte van de gemeentelijke studietoeslag. In de zomer van 2016 kwam al in het nieuws dat de studietoeslagen tussen gemeenten verschillen. Larissa: “Het is dus afhankelijk in welke gemeente je woont, hoeveel financiële steun je ontvangt als student met een beperking”. Landelijke acties zorgden voor meer aandacht voor het onderwerp. Toen verhoogde Rijswijk de studietoeslag van €100 naar €150.

Studietoelage in Rijswijk is te laag
“Het bedrag wat de gemeente Rijswijk nu toekent is te laag volgens de LSVb en CNV. Het bedrag moet liggen op €282,-. De individuele studietoeslag is bedoeld voor studenten op het mbo, hogescholen en universiteiten. Deze groep jongeren kunnen hun opleiding moeilijk combineren met een bijbaantje. Om te voorkomen dat deze groep meer moet lenen of hogere studiekosten hebben, is er een individuele studietoeslag”, legt Larissa uit.

Vroeger beter geregeld in de Wajong
Voor 2015 werd de studietoeslag geregeld in de Wajong en kon je aanvragen bij het UWV. Nu is hiervoor de gemeente waar je woont verantwoordelijk. Vroeger hadden studenten in de Wajong recht op 25% van het minimumloon. Het gemiddelde jeugdloon is op dit moment €1.128,27 (bron: NIBUD). Een maandelijks bedrag van 25% hiervan, komt neer op afgerond 282 euro.

Beter voor Rijswijk wil dat de gemeenteraad de studietoeslagen evalueert. “Wij vinden dat Rijswijk een te lage studietoeslagen toekent en dat aanpast”.