Onafhankelijk Rijswijk na 35 jaar uit de gemeenteraad

Na 35 jaar zal de politieke partij Onafhankelijk Rijswijk niet meer deelnemen aan de gemeenteraad.

Grootste partij van Rijswijk
De partij kende zijn hoogtepunt in 1998. Toen kreeg de partij met 9.500 stemmen bijna 40 procent van de stemmen en behaalde 12 zetels in de Rijswijkse gemeenteraad. Ook in 2002 bleef Onafhankelijk Rijswijk de grootste politieke partij van Rijswijk. Het succes kon echter niet geëvenaard blijven, want de partij verloor steeds meer stemmen bij de verkiezingen met de laagste steun in 2018. Toen wist de partij slechts 1.100 stemmen binnen te halen. Dat staat gelijk aan 5 procent van de stemgerechtigden. Op dit moment neemt de partij deel aan de gemeenteraad als eenmansfractie met Romy de Man als fractievoorzitter.

Afgerekend op zware dossiers
Oprichter van de partij, Dick Jense, was van 1994 tot 2002 en van 2006 tot 2014 wethouder. In deze periode was Jense verantwoordelijk voor dossiers als het bekende pontje Keereweer en de problemen bij afvalverwerker Avalex. De inwoners hebben wethouder Jense op deze dossiers afgerekend en het heeft de partij veel stemmen gekost, zo verklaarde Jense in 2014 tijdens een gesprek met de regionale omroep. Jense was er van overtuigd dat zijn partij weer groot zou worden, maar dat is niet gelukt.

Partij blijft wel bestaan
Onafhankelijk Rijswijk zal zich in de komende periode omvormen tot een denktank en netwerkorganisatie van lobbyisten, die zich inzetten voor het maatschappelijk belang van alle inwoners van Rijswijk. Hierdoor blijft de opgebouwde dossierkennis die in de jaren is opgebouwd behouden voor Rijswijk.