Nieuwe vuilnisbakken in Rijswijk: slim én mooi

Door: Arvid van Oosten –

Op diverse Rijswijkse bedrijventerreinen zijn laatst een totaal van 8 “slimme vuilnisbakken” geïnstalleerd. Dit initiatief komt voort uit een samenwerking tussen verschillende organisaties: Gemeente Rijswijk, de BBR (belangenvereniging van Rijswijkse ondernemers en ondernemende organisaties) en het IPP (Industrieschap De Plaspoelpolder). Samen vormen zij de Projectgroep Middengebied Plaspoelpolder.

Bericht van vuilnisbak
In samenwerking met het bedrijf HR Groep Streetcare, dat sinds 1972 opereert vanuit Rijswijk, is het concept van de slimme vuilnisbak ontworpen en ontwikkeld. Hij zorgt ervoor dat een groot deel van het zwerfvuil opgeruimd wordt, wat mogelijk is gemaakt door bestaande technieken combineren via een zogenaamde adapter. De slimme vuilnisbak wordt aan een bedrijf, de adapter, gegeven, en die zorgt ervoor dat hij geleegd wordt wanneer hij vol is. Er zit een sensor in de vuilnisbak waardoor hij dit zelf doormiddel van een bericht aangeeft aan het bedrijf. Kortom: de prullenbak laat zelf weten wanneer hij geleegd moet worden.

Ontwerp
Een kleurrijk Gaudí ontwerp versiert de slimme prullenbakken. Zo zien ze er mooi uit en vallen ze op waardoor iedereen die ze tegenkomt ze kan herkennen. Ook ’s nachts: de bakken zijn reflecterend en dus zichtbaar in het donker.