Nieuwe lindebomen voor Sir Winston Churchilllaan

Wethouder Duurzaamheid Marloes Borsboom plantte gisteren een Koningslinde aan de Sir Winston Churchilllaan. Dit was de laatste boom in de reeks nieuwe aanplant. In totaal zijn er 43 nieuwe lindebomen geplant. De bestaande esdoorns waren ‘op’ en de groeiplaats was onvoldoende om nieuwe bomen aan te planten.  De gemeente verbeterde de groeiplaats door verse grond aan te brengen. Hiermee kunnen de aangeplante linden tientallen jaren vooruit.

Groener, diverser en kleurrijker
Marloes Borsboom is blij met de nieuwe bomen: “De gemeente heeft de ambitie om Rijswijk groener, diverser en kleurrijker te maken. Het behoud van bomen en groen is daarbij heel belangrijk, maar ook zorgen we er voor dat bomen op de juiste plaats staan.” Juiste boom op de juiste plaats Soms lukt het niet om een boom op dezelfde plaats te behouden. Bijvoorbeeld doordat de boom ziek is, te weinig ruimte heeft of doordat hij op kabels en leidingen staat. In dat geval probeert de gemeente de boom te verplaatsen naar een andere plek. Als dat niet lukt komt er ander groen voor in de plaatst dat beter op de plek past. Er is gekozen voor vijf soorten linden aan de Sir Winston Churchilllaan om de biodiversiteit te vergroten. Door verschillende lindebomen te planten wordt de bloeitijd als het ware vergroot. De volgende bomen zijn geplant: 5 Tilia americana ‘Redmond, 21 Tilia cordata ‘Bohlje’, 2 Tilia flavescens ‘Glenleven’, 5 Tilia platyphillos ‘Delft’ en 9 Tilia x europaea ‘Koningslinde’.

Waarom lindebomen?
Er is voor linden gekozen omdat deze van oudsher verbonden zijn aan Rijswijk. In het verleden zijn ze hier op grote schaal aangeplant, maar niet alle plaatsen zijn hiervoor geschikt. Op sommige plaatsen geeft de linde overlast in de vorm van roetdauw en plak. Op de Sir Winston Churchilllaan is de overlast een heel stuk minder. Vandaar dat het een geschikte locatie is voor dit type boom. Op deze manier blijft de lindeboom toch in Rijswijk