Nieuwe eigenaar van De Terp in De Bogaard heeft ambitieuze plannen

Na het vertrek van V&D in 2015 is het stil geworden in De Terp van Winkelcentrum In de Bogaard. Ook de winkels er omheen zijn vertrokken. Het lukte eigenaar Syntrus Achmea niet om nieuwe ondernemers aan te trekken en het tij hier te keren. Nu is er een nieuwe eigenaar die ambitieuze plannen heeft met de Terp.

Inwoners zijn voor woonbestemming
Tijdens de informatiebijeenkomst vorige week gaf 82% van de aanwezigen al aan te kiezen voor betaalbare woningen op deze plek, ook voor jongeren, starters en 55-plussers. Dinsdag aanstaande, 18 september, krijgen de raadsleden een presentatie van de plannen met Winkelcentrum In de Bogaard.

Concurrentie van nieuwe Leidschenhage
Bij de opening van winkelcentrum In de Bogaard in 1963 was dit het meest moderne regionaal winkelcentrum. Nu, 55 jaar verder, lijkt het alsof het winkelcentrum simpelweg te groot is voor een stad als Rijswijk, die moet concurreren met onder meer de Haagse binnenstad en in 2020 met het nieuwe Leidschenhage met 230 winkels en 1300 gratis parkeerplaatsen.

Nieuwe rol voor In de Bogaard
Een aantal grote leegstaande kantoorgebouwen rond het winkelcentrum worden omgebouwd tot woningen. Voor het oude HBG-gebouw zijn plannen voor een aantal woontorens. Bij de Generaal zijn de werkzaamheden al aan de gang. Ook in RijswijkBuiten wonen straks duizenden Rijswijkers. Die zullen naar de ‘vernieuwde’ Bogaard komen. Een Bogaard waar je winkelt, gezellig naartoe gaat om wat te drinken en eten of om naar je huisarts, tandarts of fysiotherapeut te gaan. Ondertussen zit de gemeente niet stil. Zo wordt het winderige plein voor de entree van het winkelcentrum voor 2 miljoen euro veranderd in een heuvelachtig parkje.

Ondertunneling van de Beatrixlaan
Net als over De  Bogaard krijgen de raadsleden aanstaande dinsdag de plannen te zien voor de vernieuwde Prinses Beatrixlaan. Een doorgang van Den Haag naar de A4, die nu een barrière vormt tussen Steenvoorde en het winkelcentrum en die veel overlast geeft met files en luchtverontreiniging. In de plannen wordt gekeken naar een ondertunneling. Die kost weliswaar € 200 miljoen, maar daaraan moeten ook de gemeente Den Haag, de metropoolregio en de provincie mee betalen. Op de tunnelbuis kunnen ook woningen worden gebouwd. Ook is de Beatrixlaan met een tunnelbuis geen obstakel meer voor de inwoners.