Nieuwbouw 42 energiezuinige eensgezinswoningen Idenburglaan gestart

Woningcorporatie Vidomes is gestart met de bouw van 42 energiezuinige sociale eengezinswoningen aan de Rijswijkse Idenburglaan. Dit betekent dat een woning voldoende energie opwekt voor normaal gebruik. En als een huurder zuinig is met energie, kan het zelfs zijn dat hij geld terugkrijgt van de energieleverancier. De huizen wekken energie op met een warmtepomp en zonnepanelen, en hebben dus geen gasaansluiting meer.

Doorstroming op de Rijswijkse woningmarkt
Vidomes vindt het belangrijk om een belangrijke bijdrage te leveren aan de doorstroming op de Rijswijkse woningmarkt, zo laten ze aan Rijswijk.tv weten. Een flink deel van de woningen zal dan ook verhuurd worden aan Rijswijkse gezinnen die op zoek zijn naar een eengezinswoning. ”En dat is hard nodig. De wachttijd voor een sociale huurwoning in Rijswijk is inmiddels zo’n 5,5 jaar – een verdubbeling met 5 jaar geleden”, aldus een woordvoerder van Vidomes.

Voormalige huurders kunnen terugkeren
In 2017 kwamen veel bewoners van de Idenburglaan in opstand omdat ze de sloop van de huizen wilde tegenhouden. Ze moesten hierdoor gedwongen verhuizen. De bewoners hebben wel recht op terugkeergarantie gekregen. Dit betekent dat de huidige bewoners na de bouw van de nieuwe woningen kunnen terugkeren naar hun straat. Dit is redelijk uniek, aldus de woningstichting. Rijswijk.tv sprak met een oud bewoner die in 2017 in opstand kwam. Deze is ondertussen helemaal gesetteld in een nieuwe woning en geeft aan geen gebruik te maken van de mogelijkheid om terug te keren.

Oplevering in de zomer van 2020
Vidomes verwacht dat de woningen opgeleverd worden in de zomer van 2020. Vanaf januari 2020 start de verhuur op Woonnet Haaglanden.