Museum Rijswijk wint Museumprijs 2020 en krijgt 50.000 euro voor tentoonstelling

Goed nieuws voor Museum Rijswijk. Ze hebben de Agnes van den Brandeler Museumprijs 2020 gewonnen met een voorstel voor een solo van kunstenaar Jasper de Beijer. Jasper gaat naast bestaand werk ook een grote installatie maken in de nieuwe vleugel van het museum. Een installatie is een omvangrijk werk wat meestal in 3d is uitgevoerd. De tentoonstelling is gepland eind november 2021. Het museum ontvangt hiervoor €50.000.

Blije en trotse reacties op behalen prijs
Wethouder cultuur Johanna Besteman is ongelooflijk trots: “Dit is een hele knappe prestatie!”, zo laat ze aan Rijswijk.tv weten. We spraken ook met Arnoud van Aalst, directeur van het museum: “Dit is fantastisch natuurlijk. Iedereen is blij en verheugd met deze prijs. We kijken enorm uit naar de samenwerking met Jasper.”

Museum won van grote namen
De Agnes van den Brandeler Stichting had het Rijswijkse Museum uitgenodigd, samen met het Kranenburgh Museum uit Bergen en het Stedelijk Museum uit Breda. Jaarlijks worden drie partijen uitgenodigd om een voorstel te doen voor een solo tentoonstelling van een kunstenaar die nog niet heel bekend is in Nederland. “Jasper de Beijer is wereldberoemd, maar nog niet in Nederland.”

Uitzonderlijk voorstel van Museum Rijswijk en Jasper
Diana Wind, Curator Hedendaagse Kunst van het Museum, en Jasper de Beijer hebben voor het plan de koppen bij elkaar gestoken. Het verhaal dat er uit is gekomen is voorgesteld aan de stichting. Het winnen van de prijs kreeg een extra dimensie toen de stichting uitsprak dat ze nog niet eerder zo’n mooi voorstel gekregen hebben.

Jasper gaat ons verrassen
Arnoud van Aalst: “Wij zijn heel benieuwd wat Jasper gaat maken. De tentoonstelling is pas in 2021, maar in deze tijden van kommer en kwel en een gesloten museum is dit mooi. Voor de 50.000 euro wordt ook een catalogus gemaakt.