Michel Bezuijen: Smart City past bij Rijswijk

Morgen,op 28 juni wordt het Bogaardplein omgetoverd tot een proeftuin van de zogenaamde Smart City. Ondernemers laten zien hoe techniek kan bijdragen een het verbeteren van de leefbaarheid in onze wijken. Voorafgaand aan het event praten we met Michel Bezuijen over wat Smart City in Rijswijk nou eigenlijk is.

 Rijswijk koploper
Na een bijeenkomst over het gebruik van data uit verkeersborden van bamboe werd onze burgemeester benaderd of Rijswijk mee wilde doen als testgemeente voor het Nationaal Smart City Living Lab. Rijswijk koos voor een woonwijk als testgebied. Michel Bezuijen: ‘Het sloot heel mooi aan op de lijn van onze stadsvisie. Hoe willen wij ons als gemeente profileren? Daarvan was toegepaste innovatie een onderdeel. Smart City past daar mooi bij. We vonden het een goed idee en heel leuk om daar koploper in te zijn, dat je daar iets in kunt betekenen. Maar veel mensen in onze organisatie vroegen zich ook af: wat is dat nou precies? Of deden het af als een modegrill. We kozen Vrijenban als wijk voor de eerste ‘living lab’ in Rijswijk en toen zijn we gewoon begonnen. In Delft vinden ze het uit, in Den Haag maken ze de regels en in Rijswijk passen we het toe, dat is het idee.”

Experimenteerruimte
“In Vrijenban besloten we een probleem aan te pakken met behulp van technologie. Drones zouden bijvoorbeeld meten hoe het met zwerfvuil gesteld is op een bepaalde looproute van een school naar de KFC . Met drones zou dan niet alleen de situatie in beeld worden gebracht,  ook zou daarmee kunnen worden gemeten welk effect een maatregel zou hebben. Maar het ministerie van IL&T liet duidelijk weten dat we geen drone mogen inzetten. Dat past niet in de regelgeving. Precies dit soort dingen zouden we moeten aankaarten in Den Haag. Het op de agenda moeten zetten. Ik begrijp prima de regelgeving rondom drones, alleen als je ze voor andere doeleinden wilt gaan gebruiken is het wel handig als je daar experimenteerruimte voor krijgt. Die is er nu niet. Ik vind het heel jammer dat we nu dan een ‘nee’ krijgen. Dan schuurt innovatie met bestaande kaders. Op dat snijvlak zouden wij wel een rol kunnen vervullen. En dat willen we ook. Er zijn altijd redenen waarom iets niet kan. Maar het is net zo interessant om te kijken waarom iets wel kan.”

Trots
“Ik zou het mooi vinden als we binnen 3 of 4 jaar en wijk vol technologische uitvindingen hebben die het leven een stukje makkelijker maken. Uiteindelijk hoop ik dat de Smart City toepassingen in heel Rijswijk terecht komen, dus verder dan alleen in Vrijenban. Het aardige van deze ontwikkelingen is dat steeds meer bedrijven mee gaan doen, mee willen denken over de problematiek. Dat zouden we graag nog willen uitbreiden. Volgens mij biedt geen enkele andere gemeente de mogelijkheid om innovaties uit te testen in een echte leefomgeving. Dat is heel anders dan iets uittesten in een laboratorium. Daar zijn we uniek in. We mogen daar als Rijswijk echt trots op zijn!”

Event voor iedereen
“Het event geeft ondernemers de kans hun uitvindingen te laten zien.  Ik hoop dat niet alleen degenen die toch al in technologie geïnteresseerd zijn, komen kijken. Juist de collega’s, inwoners en ondernemers die zich afvragen wat Smart City is, zou ik daar graag zien. Smart City is meer dan het uitproberen van uitvindingen. Het is juist ook bedoeld om te kijken welk effect techniek heeft op de leefomgeving van mensen. Dus het is voor iedereen interessant denk ik!”