Meer inbraken in Rijswijk bij ‘sleutelloze’ auto’s

Oud Rijswijk en dan met name de wijk Leeuwendaal heeft te maken met een groeiend aantal inbraken bij auto’s zonder sleutel. “Ze hebben in onze Volvo ingebroken. Geen braakschade en het rare is dat de auto gewoon op slot zat”, zegt bewoonster Jessica. “Bij ons is hetzelfde gebeurt”, valt Mirelle haar bij. Michelle weet te vertellen dat het veel vaker op deze manier wordt ingebroken.

ingenieuze methode auto’s te openen
Sinds een aantal jaren maken criminelen gebruik van een ingenieuze methode om auto’s die voorzien zijn van het zogeheten ‘keyless entry’ open te krijgen. Met ‘keyless entry’ en ‘keyless start/go’ is de nabije aanwezigheid van de sleutel voldoende om een auto te openen. Erg handig dus voor autobezitters, maar ook erg makkelijk voor dieven.

Dieven vangen het signaal op
Vaak slaan ze met twee personen hun slag. De één vangt met speciale apparatuur het signaal van de sleutel op, die mensen vaak in de gang of in de woonkamer neerleggen, terwijl de ander bij de auto staat en met het verlengde signaal het voertuig opent, start en meeneemt.

Bewaar sleutel in metalen bakje
Toch hoeven mensen niet lijdzaam af te wachten of hun auto op deze wijze gestolen gaat worden. Je kan zelf de nodige maatregelen treffen. Naast de startonderbreker doen mensen er verstandig om hun autosleutels niet bij de voordeur te leggen. Ook zou het ook helpen om de sleutel te bewaren in een metalen bakje. Op die manier zal het signaal nooit aan de buitenkant van je huis op te vangen zijn.