McDonalds wil met gratis boek (voor)lezen stimuleren

McDonald’s Nederland geeft klanten voortaan de keuze uit een speeltje of een leesboekje als cadeautje bij een Happy Meal. Zo wil de fastfoodketen (voor)lezen stimuleren bij kinderen en ouders. Het komende jaar worden elke twee maanden twee nieuwe boekjes uitgegeven, zegt een woordvoerster van McDonald’s. “Het zijn geïllustreerde leesboekjes, geschreven door Cressida Cowell.” Zij is bekend als schrijfster van de ‘Hoe tem je een draak’-serie.

Voorlezen belangrijk
Happy Meals zijn bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De boekjes zijn toegespitst op kinderen van een jaar of 8, 9, zegt de woordvoerster. “De boekjes kunnen gelezen en voorgelezen worden. We zien dat veel oudere basisschoolkinderen niet meer voor een Happy Meal kiezen.” Het is de bedoeling dat het programma na het eerste jaar ook nog doorloopt.

Bij de Stichting Lezen & Schrijven wordt enthousiast gereageerd op de actie. “Het is ontzettend belangrijk dat kinderen opgroeien met taal en al vanaf een jonge leeftijd aangemoedigd worden om te lezen”, zegt directeur Geke van Velzen van de stichting.