Marieke Alberts: ‘Natuur in elk bouwplan’

Rijswijk staat bekend als een groene stad. De komende jaren komen er nog zo’n 12.000 inwoners bij. Om te zorgen dat Rijswijk leefbaar blijft wil Marieke Alberts van Groen Links dat stadsnatuur voldoende aanwezig is in alle (ver)bouw- en (her)inrichtingsplannen in Rijswijk. “In een groene wijk is het leven prettiger, koeler en gezonder,” vult Marieke aan.

Beter voor welzijn van inwoners
“We roepen het Rijswijkse bestuur op om ieder ontwerp ‘natuur-inclusief’ te maken door te kiezen uit een lijst van maatregelen die goed zijn voor de natuur en het welzijn van dieren en mensen”, aldus het raadslid. “Groen in de stad is een waterberger bij hevige regenval, werkt als een natuurlijke airco in de hete zomer en draagt bij aan een betere luchtkwaliteit. De stad en haar inwoners zijn gebaat bij de aanwezigheid van een veelheid aan planten en dieren en andersom kunnen dier- en plantensoorten ook profiteren van de stad”.

Bomen en planten op het buitenterrein
De vereniging voor veldbiologie KNNV, gewest Zuid-Holland heeft een lijst gemaakt met 42 voorstellen hoe je ‘natuurl-inclusief’ kunt bouwen. De voorstellen gaan van groene daken tot (nestel)voorzieningen voor vleermuizen, vogels of insecten. En van suggesties voor de plantengroei op het terrein tot maatregelen voor een betere waterhuishouding. GroenLinks wil deze maatregelen zo veel mogelijk toepassen in RijswijkBuiten en bij andere bouw- en inrichtingsplannen in Rijswijk.