[VIDEO] Marieke Alberts loopt mee in Kring-Loop voor natuurinclusieve kringlooplandbouw

Fractievoorzitter Marieke Alberts van GroenLinks loopt dinsdag mee met de Kring-Loop. ‘Zonder natuur geen voedsel. Daarom loop ik dinsdag mee met de Kring-Loop voor natuurinclusieve kringlooplandbouw’, aldus Alberts.

Start in Delfgauw, maar ook in Rijswijk
De start is dinsdag 14 januari om 08:30 vanaf Hoeve Biesland in Delfgauw. De Kring-Loop gaat door verschillende plaatsen. Zo zal Marieke ook door Rijswijk lopen en haar wandeling vervolgen naar Den Haag.

Samen de handen ineen slaan
Rijswijk.tv sprak met Marieke in aanloop naar de Kring-Loop. ”De natuur is erg belangrijk en staat onder druk. Dat is afgelopen jaren duidelijk geworden met onder andere uitspraken van de Raad van State. Verschillende natuur- en boerenorganisaties zijn daarom nu een initiatief gestart voor een natuurinclusieve kringlooplandbouw. Samen gaan ze de handen ineen slaan. Als GroenLinks staan we ook voor de omslag naar natuurinclusieve kringlooplandbouw en daarom loop ik mee.”

Stadsnatuur in kaart brengen
GroenLinks is zich er van bewust dat er niet veel landbouw in Rijswijk is, maar ziet veel mogelijkheden voor wat betreft stadsnatuur. De partij heeft afgelopen weekend schriftelijke vragen gesteld aan het college van Rijswijk. Alberts: ”Uit onderzoek van Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland blijkt dat de gemeente Rijswijk tekort schiet waar het gaat om de uitvoering van wettelijke natuurtaken. Wij willen dat dit gaat veranderen en dat de natuurwaarden gemonitord gaan worden. ”

Er moet getoetst gaan worden
”Er moet in kaart gebracht worden welke planten- en diersoorten we in Rijswijk hebben. Dat gebeurt nu nog niet. Dat is belangrijk bij het verlenen van bijvoorbeeld omgevingsvergunningen. Deze gegevens zijn nu niet bekend. Als we die gegevens niet hebben kunnen we feitelijk niet aan de wetgeving voldoen omdat er mogelijk beschermde natuurwaarden aangetast worden.