Makkelijk VvE leningen voor dubbel glas en zonnepanelen

Wethouder Marloes Borsboom van duurzaaamheid heeft een intentieverklaring getekend om landelijk een financieringsmodel te ontwikkelen waarbij het ook voor eigenaren van appartementen met een vereniging van eigenaren(VvE) mogelijk is geld te lenen om hun woning te verduurzamen. Daarmee kunnen ze op energie besparen en bijdragen aan de verlaging totale CO2 uitstoot in Nederland.

Gebouwgebonden financiering
Bekend is dat veel VvE-bewoners bereid zijn om te verduurzamen als dit woonlastenneutraal kan. Zeker als dit gepaard gaat met een groter wooncomfort en een mogelijk hogere waarde van de appartementen. Dit kan met gebouwgebonden financiering, zodat de particuliere woningeigenaar niet belast wordt met een extra (hypotheek)schuld. Een lening die via de servicekosten wordt betaald en dus overdraagbaar is naar de volgende eigenaar/bewoners, in ruil voor een lagere energierekening en lagere onderhoudskosten.

Doel is een mogelijkheid realiseren voor VvE’s om een lening met landelijke garantstelling te kunnen afsluiten voor een periode van 30 jaar, waarbij de woningen woonlastenneutraal verduurzaamd kunnen worden.