Een maand geen alcohol drinken in Rijswijk

Woensdag 1 maart start de ‘IkPas-campagne’. De uitdaging om met zoveel mogelijk Rijswijkers een maand lang geen alcohol te drinken. Zorgwethouder Björn Lugthart: “Ik hoop dat weer veel mensen mee doen. IkPas begint in Rijswijk al echt een traditie te worden. Mede dankzij de bijdrage van de ambassadeurs deden vorig jaar nog meer mensen mee. Dit jaar dragen ze het stokje over aan de nieuwe ambassadeurs tijdens de kick off van de campagne op 24 februari.”

 

Een maand geen alcohol drinken, fris de lente in, een maandje detoxen. IkPas is een uitdaging voor jezelf, om te kijken wat een maand zonder alcohol met je doet. Veel deelnemers van de eerste twee edities gaven aan onbewust een patroon te hebben aangenomen waarbij het vanzelfsprekend was dat ze vrijwel dagelijks meerdere glazen alcohol dronken. Door leerervaringen op te doen in de IkPas-periode werden ze bewuster in het maken van een keuze om wel of niet te drinken, doorbraken ze vastgeroeste patronen en was alcohol niet meer vanzelfsprekend. En voelden zich daar lekker bij. Ook heeft een groot deel van de deelnemers positieve lichamelijke veranderingen ervaren tijdens IkPas: ze voelden zich fitter en scherper, sliepen beter, vielen af en hadden een betere huid.

 

Gewoontegedrag doorbreken

Nederlanders zijn steeds meer gewend geraakt om bij meer gelegenheden, dus vaker in de week te drinken. Uit onderzoek blijkt dat 35% van de ondervraagde vrouwen, ouder dan 50 jaar en liefst 50% van de mannen in die leeftijd op minimaal 4 dagen in de week drinken. Ook jongeren drinken frequent. 20% drinkt minimaal 10 keer per maand, dus zeker zo’n 3 keer in de week. Het doorbreken van dit gewoontegedrag wordt moeilijker en moeilijker.

 

Tijdelijk geen alcohol

Je bewust worden van deze gewoonte is het doel van de landelijke IkPas campagne. IkPas is een initiatief van diverse gemeenten, GGD-en, instellingen voor verslavingszorg, het Trimbos-instituut en het lectoraat verslavingspreventie van de hogeschool Windesheim. IkPas daagt mensen uit om 30 of 40 dagen geen alcohol te drinken. De actie begint op 1 maart.