Leeuwendaal niet blij met proef gescheiden afval inzamelen

Leeuwendalers zijn overtuigd van het belang van afval scheiden in herbruikbare grondstoffen en restafval. Alleen de wijze waarop dat in hun wijk moet gebeuren, daar zijn ze niet blij mee. Het is een inbreuk op de leefomgeving. Leeuwendaal en RijswijkBuiten zijn aangewezen als twee proefwijken om de nieuwe manier van afval inzamelen uit te proberen. De bedoeling is dat waardevol afval zoals plastic, metaal en drinkartons aan het huis worden opgehaald. Net als papier en groenafval. Het echte restafval moeten bewoners vervolgens naar een aantal verzonken containers in de wijk brengen.

Om dit mogelijk te maken moet de oude karakteristieke wijk worden aangepast. Zo dreigt de Koninginnelaan haar slingerende vorm kwijt te raken. Het en der in de wijk worden containers ingegraven, ook komen er veel extra borden bij. En de veel oudere bewoners moeten met zakken restafval gaan sjouwen naar de containers.

“De wijk is daar niet voor gebouwd”, sprak dinsdagavond een inspreker in het gemeenteraadsforum. “Het is een directe inbreuk op de woonomgeving. En als de proef geen succes is, worden de infrastructurele maatregelen dan weer terug gedraaid?”

De raadsleden begrepen wel dat er op deze manier geen draagvlak is voor de proef. Wethouder Van der Meij is in beide wijken al in overleg met de bewoners om de proef zodanig vorm te geven, dat ze op de steun van de bewoners kan rekenen. De raadsleden gaven wel aan, dat zij voordat de proef wordt gehouden, wel eerst hierover willen worden geïnformeerd.