Leegstand in Plaspoelpolder van 30 naar 20%

Erik Vrieling van Architecten CIE vertelt in het dagblad Cobouw dat veel leegstaande en verouderde kantoren worden omgebouwd of gesloopt om plaats te maken voor woningen.  De gemeente Rijswijk is hierbij trendsetter en dan vooral in de rol van regisseur.

“Liefst hoge torens, want ombouwen is praten, praten en nog eens praten met hoge risico’s,” zegt Vrieling over de landelijke trend. De gemeente Rijswijk zegt echter nee tegen het snelle verdienmodel om oude kantoren te slopen en vooral huizen te bouwen in de Plaspoelpolder. “Mensen moeten ook werken en recreëren. We willen een afwisselend gebied met verschillende functies, waarvan wonen slechts een beperkt onderdeel is”, zegt wethouder René van Hemert in Cobouw.

Het gebied is nu een bijzondere ratjetoe van wonen en werken, van oud en nieuw met opvallend groene lanen en heel afwisselende uitstraling. Het hoofdkantoor van Shell is op steenworp afstand van een verouderde parkeergarage. Conclusie: Dit gebied is in beweging, broeit en bruist, maar nog niet overal op een goede manier.

De architect van CIE toont zich verrast door de terughoudende reactie van de gemeente als het gaat om woningbouw: “Ik moet even wennen aan dit geluid. We werken veel in Amsterdam en daar is het alleen maar slopen van kantoren en weer zo snel mogelijk huizen terugplaatsen. Hoe hoger hoe beter, want de meerkosten van het bouwen zijn laag,” zegt hij in Cobouw. Het architectenbureau was ook betrokken bij het wooncomplex aan de Treubstraat in opdracht van Vestia.

Vrieling: “Dit soort appartementencomplexen zie je in alle binnensteden terugkomen”. Recht tegenover staan nog de vijf ‘rotte kiezen’, verouderde panden die de gemeente opkocht om enige slagkracht te hebben. De rol van Rijswijk beperkt zich vooral tot die van regisseur, waarbij de wethouder laat doorschemeren te kiezen voor een pragmatisch aanpak. “Nee nu is misschien geen nee op de lange termijn.”

De crisis is echter voorbij, stelt Cobouw. Ook in de Plaspoelpolder. De leegstand van ruim 30 procent zakte in ruim een jaar naar ruim 20 procent. De gemeente wil het gebied een nieuwe impuls geven, maar kan niets zonder de tientallen eigenaren van alle verschillende panden.