Koningsdag 2017 geslaagd feest

Ondanks het kille weer was Koningsdag 2017 in Rijswijk een warm feest. Burgemeester Michel Bezuijen opende de dag om 10.00 uur in De Serre met de kinderfietsoptocht. “Wat een lef he?! Dat ‘ie dan zo in zijn pak op de fiets stapt” riep een van de omstanders. Al vroeg in de ochtend begonnen de buurtbewoners van de Strijp, gehuld in oranje, met het uitstallen van hun waren. Ook de kinderen met hun geschminkte gezichtjes en versierde fietsen waren er klaar voor. Toen de burgemeester op zijn fiets stapte en samen met de kinderen aan de fietstocht begon kon het feest beginnen.

Vroege vogels

In de binnenstad waren de meesten al vroeg op de been. Het was vechten om een plekje te bemachtigen voor de vrijmarkt. “Wij waren er al om 6 uur en kijk eens waar we zitten”. Stefanie zit samen met haar zus aan de buitenkant van het centrum. “Het was echt al propvol toen wij hier aankwamen, kun je nagaan”.

De beste plekjes, onder andere bij de kerk en in de Herenstraat, werden al vroeg opgeeist. Marja en haar twee dochters zaten al vanaf half 5 klaar, zoals ze dat elk jaar doen. Dat wierp zijn vruchten af. “We hebben al behoorlijk veel verkocht en flink wat binnengehaald. En wij waren bij lange na niet de vroegste”.

 

Weer of geen weer

Het weerbericht voorspelde in de dagen voor Koningsdag weinig goeds maar het viel uiteindelijk toch enigszins mee. Hoewel het eerst leek alsof er non-stop regen zou vallen, waren er om 13.00 uur pas twee korte buien geweest. Dat schrok de verkopers en bezoekers niet af. “Een beetje regen jaagt ons niet weg hoor” lachte verkoper Stefanie.

Als er dan af en toe wat regen valt worden er maatregelen genomen. Verborgen in een grote gele poncho met een deken om haar heen, ging Anja ongestoord door met het verkopen van haar spulletjes in de Kerkstraat. “Ik had al rekening gehouden met slecht weer en heb dus samen met mijn man alle voorbereidingen getroffen. We hebben truien, dekens, poncho’s en een thermoskan bij ons”.

Sommige bezoekers zijn toch iets minder tevreden door het weer. “Nee ik vind het helemaal niets. Ik ben blij dat het droog is maar het is behoorlijk koud. Gelukkig woon ik in de buurt want als het gaat regenen ben ik thuis hoor” aldus Jan, die in de buurt van de Carel Nakkenstraat woont. Voor de meesten deed het grillige weer toch niets af aan de goede sfeer.

Veiligheid

Volgens de organisatie is de Koningsdag goed en rustig verlopen. Ook de bezoekers voelden geen spanning tijdens de feestelijke dag, ondanks toegenomen veiligheidsmaatregelen bij veel evenementen in Nederland. Gelukkig ondervinden ze daar in Rijswijk niets van. “De laatste tijd is er natuurlijk veel narigheid in Europa maar wij trekken ons daar niet zo heel veel van aan. Dan kun je net zo goed nooit meer naar buiten gaan” concludeerde Bob.

Al met al was Koningsdag 2017 een groot succes. Op naar volgend jaar!