Kom in actie tegen laaggeletterdheid

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In regio Haaglanden gaat het om 12% mensen. Dat niet alleen, 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft een taalachterstand. Als jongeren met die achterstand van school komen lopen zij het risico de nieuwe generatie laaggeletterden te worden.

De Week van lezen en schrijven
Op 8 september is het Wereldalfabetiseringsdag. Van donderdag 8 tot en met woensdag 14 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties door heel het land de Week van lezen en schrijven. De Stichting roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. De Bibliotheek aan de Vliet neemt ook dit jaar weer deel aan de themaweek.

De Baby BoekStartochtend 9 september
Op vrijdag 9 september van 10:30 – 11:30 in de bibliotheek op locatie Leidschendam kan jouw baby samen met BoekStartcoach Kevin genieten van de leukste BoekStartboekjes. Kinderen die als baby zijn voorgelezen zijn later beter in taal. Je kunt daarom niet vroeg genoeg beginnen. Tijdens de Baby BoekStartochtend ontdek je met je baby op schoot een boekje.
Je ontmoet er andere ouders van jonge kinderen en wisselt ervaringen uit. Er staat er een onderwerp centraal. De BoekStartcoach laat zien hoe je speels in contact staat met je baby en werkt aan de spraak- en taalontwikkeling.

De Bibliotheek aan de Vliet op de Strandwalmarkt
Ook dit jaar is er weer een Strandwalfestival! Eén van de hoogtepunten is de Strandwalmarkt die dit jaar zal plaatsvinden in het Rijswijkse Bos. Het wordt één groot feest met informatiekraampjes, workshops en activiteiten van het Rijswijkse verenigings- en bedrijfsleven.In samenwerking met Stichting Welzijn Rijswijk organiseren wij leuke taalactiviteiten. Ook kun je de hele dag vloerscrabble spelen en is er een praatplaat over hoe iemand de taal leert en wat daarbij nodig is. En er zijn medewerkers van het Taalhuis aanwezig om je meer over het Taalhuis te vertellen.

Bekijk het volledige programma overzicht op onze website www.bibliotheekaandevliet.nl/strandwalfestival

De Strandwalmarkt zal plaatsvinden op zaterdag 10 september van 12:00 tot 17:00 in het Rijswijkse Bos.

Peutervoorlezen 14 september
Het voorleesfeestje in de bibliotheek. Het gezellige Peutervoorlezen is altijd een groot succes bij kinderen van 2 tot 4 jaar. Ze kijken mee naar mooie prentenboeken en luisteren naar verhalen van een ervaren voorlezer. Op woensdag 14 september in de bibliotheek op locatie Rijswijk zijn er twee voorleesmomenten, van 10:00-10:20 uur en 10:30-10:50 uur. Kies welk voorleesmoment jou het beste uitkomt en schuif gezellig aan!

Los de rebus op en win
Daag jezelf uit en probeer de rebus op te lossen! Via onze website www.bibliotheekaandevliet.nl/weekvanlezenenschrijven vind je de rebus en stuur jouw oplossing naar secretariaat@bibliotheekaandevliet.nl om een kans te maken op een prijs!