Kijkshop ten slachtoffer gevallen aan internet

Alweer een winkelketen die te laat moderniseerde en zo ten slachtoffer valt aan de mogelijkheden van digitaal boodschappen doen. Kijkshop heeft alle zeventig filialen gesloten. Eén van de vestigingen is gevestigd in Winkelcentrum In de Bogaard. Morgen vraagt de Zweedse eigenaar The One faillissement aan. De curator gaat dan kijken of een eventuele verkoop of doorstart mogelijk is. Die kan ook besluiten dat de winkels al dan niet tijdelijk weer opengaan als dat in het belang van de verkoop van de boedel is.

Kijkshop is door de tijd ingehaald
In 1973 startte de Kijkshop met een voor die tijd moderne winkelformule. Producten uitzoeken in vitrines en bestellen en betalen bij een balie. Op het hoogtepunt waren er meer dan 100 filialen. Kijkshop heeft veel last van de veranderende winkelwereld, waar klanten vaker kiezen voor online-aankopen. Zo’n vierhonderd mensen verliezen daarmee hun baan

The One richt zich nu op het onlinewinkelconcept KijkBijMij, waarbij consumenten elkaar live via video koopadvies kunnen geven in ruil voor een commissie. De app is in zes weken tijd 100.000 keer gedownload. Mogelijk worden er in de toekomst ook weer winkels geopend, maar op een veel beperktere schaal.