Kijk via de webcam 24/7 binnen bij Anton en Antonia

Vanmiddag heeft wethouder Marloes Borsboom samen met Thea van Gogh – de ‘stiefmoeder’ van Anton en Antonia – de webcam in werking gesteld bij de slechtvalken in de klokkentoren van het Huis van de Stad. Iedereen kan nu via internet het tweetal volgen. En nog leuker, ook als van het voorjaar weer een paar jongen worden geboren. De webcam: http://slechtvalkrijswijk.ddns.net

Thea heeft haar eigen bankje bij de toren
Zomaar spontaan verschenen in 2008 de twee slechtvalken in Rijswijk. “Steeds meer wordt Nederland bebouwd dus trekken ze naar de stad. Daarnaast is hier veel voedsel te vinden in de vele parken”, vertelt Thea van Gogh. Vanaf het eerste moment is ze dagelijks in de weer bij de slechtvalken. Ze is kleuterjuf op de Mariaschool, maar elke middag is ze een paar uur bij de toren. “Drie jaar geleden heeft de gemeente er zelfs een bankje neergezet, zodat ik een goed zicht heb om foto’s te maken”.

De slechtvalk vliegt maximaal  390 kilometer per uur
Als klein meisje had Thea al een zwak voor slechtvalken. “De slechtvalk is een uitstekende jager die jaagt op andere vogels en vleermuizen. Met een maximale vliegsnelheid van 390 kilometer per uur is het de snelst vliegende vogel”. Slechtvalken zijn echte zwervers. Anton is in het verleden gezien bij de Hoogovens, maar ook op de Maasvlakte. Antonia is een wilde slechtvalk en niet geringd, daar is niets van bekend.

We kijken nu binnen in hun huis op eenzame hoogte
In het verleden konden we al genieten van foto’s die Thea van Gogh op internet plaatste. Met behulp van het Duurzaamheidsfonds van de Gemeente Rijswijk en de Werkgroep Slechtvalk Rijswijk is onlangs een camera geplaatst op de toren. Een hele klus, want er waren geen telefoonlijnen naar boven. Dat is nu via wifi opgelost. Vanaf vandaag kunnen we 24/7 meekijken wat er hoog in de toren gebeurt. Nog een leuk detail. Toen de toren onlangs in de stijger stond zijn Anton en Antonia uitgeweken naar de Plaspoelpolder, het oude gebouw van de Haagse Courant. Maar nadat de werkzaamheden waren afgerond, kwamen ze terug naar hun gerieflijke huis. Een stalen bak met grind erin!