Jongeren voor ouderen in Rijswijk

Jonge mensen die veel voor ouderen mogen betekenen, dat is waar Rijswijk trots op mag zijn. Één hiervan is Michelle van den Berg die een aantal jaren woont in Rijswijk. Deze gezellige, spontane jonge moeder zal je ook vaak treffen in speeltuinen met haar twee kinderen en bij Rijswijks Belang.

Steentje bijdragen voor ander
Michelle woont vier jaar in Rijswijk met haar gezinnetje, waar ze zich compleet thuis voelt, van den Berg: ‘Voorheen woonde ik in Zoetermeer, waar het te rustig was. Zelf hou ik van sociale contacten en ondernemingen. In Rijswijk heb je zowat om elke hoek een speeltuin waar je ook een lekker kopje koffie kan nemen terwijl je kinderen spelen.’
Michelle vind het vooral belangrijk dat haar kinderen zoveel mogelijk mee krijgen door veel te doen in Rijswijk.  Ze heeft ook nog veel plannen, van den Berg: ‘Zodra mijn kinderen wat ouder zijn wil ik ook wat meer met oudere mensen gaan doen. Je hoort vaak om je heen dat er best veel zorgen zijn naar alleenstaande ouderen, dat vind ik heftig en wil daarvoor mijn steentje bijdragen. Mijn moeder werkt bij het Onderwatershof in Rijswijk en via die weg wil ik er tussen komen om ouderen te helpen.’

Door grote netwerk veel betekenen voor ouderen
Negen maanden geleden nam haar leven een verrassende wending toe door Rijswijks Belang wat Michelle nooit had verwacht, van den Berg: ‘Ik kwam Marc Weterings tegen via de school van mijn kinderen, hij sprak over zijn nieuwe politieke partij tijdens ons gesprek. Op de site las ik veel belangrijke punten van Rijswijks Belang, waaronder die van ouderen wat mij erg aantrok. Toen had ik mezelf aangeboden om een steentje bij te dragen waarvoor ik hartelijk werd ontvangen.’ Rijswijks Belang was erg blij met Michelle’s komst vanwege haar grote netwerk in Rijswijk, van den Berg: ‘Ik ken hier veel mensen, iedereen die ik zie praat ik wel mee. Hierdoor heb ik een groot netwerk opgebouwd en kan ik veel betekenen voor anderen met mijn deelname in Rijswijks Belang.’
Strandwalfestival toegankelijker maken voor invaliden en ouderen
In die negen maanden heeft Michelle laten zien wat ze in haar mars heeft, zo is ze laatst gevraagd om ambassadeur te worden voor Rijswijks Belang, van den Berg: ‘Waar ik vooral trots op ben, en dat was ongeveer in het begin toen ik net in Rijswijks Belang zat, was het Strandwalfestival toegankelijker maken voor invaliden en ouderen. Voorheen was dit niet mogelijk en toen had ik de gemeente hierop aangeschreven dat gelukkig werd opgenomen. We hebben goede berichten erover gehad dat de mensen er heel blij mee waren. Het is pas in september, maar ik heb nu al de gemeente weer aangeschreven om het dit jaar weer toegankelijk te maken voor invaliden en oudere mensen.’ Michelle vind veiligheid ook erg belangrijk, van den Berg: ‘Niet iedereen neemt de hoofdingang, de meesten gaan via de achteringang waar donkere paden staan langs het water zonder een hek. Eigenlijk had ik dit niet hoeven melden, dat had eigenlijk uit hun zelf moeten komen. Als er niets gebeurd dan moet je ze toch gaan aanschrijven.’  Michelle is erg trots dat ze dit voor haar medebewoners voor elkaar heeft kunnen brengen, van den Berg: ‘En ieder jaar zou ik me er weer voor in zetten, ook voor andere festivals in Rijswijk!’
Schoon, leefbaar en betaalbaar Rijswijk
Michelle streeft, zeker met haar deelname in Rijswijks Belang, uit naar een betere Rijswijk waarin iedereen meetelt en mee kan doen, van den Berg: ‘Ik zou het liefst een goed schoon, leefbaar en vooral betaalbaar Rijswijk willen zien. Ze waren van plan om de sociale huurwoningen af te nemen en dat moeten ze niet doen. Gewoon laten zoals het nu is, dan kan het beter worden. Ze moeten vooral kijken in Rijswijk en eromheen wat voor mensen daar wonen en welke huizen daarvoor nodig zijn. Ze moeten het niet duurder maken terwijl het leven al duur genoeg is. Ik wil gewoon dat het voor iedereen leuk is en blijft in Rijswijk, met de buitenwijken ook wat meer te betrekken en gezelliger te maken.’
Met z’n allen Rijswijk nog mooier maken
Het strandwalfestival is Michelle’s vaste taak waar ze zich in de komende jaren aan wilt vasthouden en van daaruit meer mooie ideeën te realiseren voor Rijswijk en zijn inwoners. Of ze ook nog wat tips heeft voor haar medebewoners? Van den Berg: ‘Laten we met z’n allen een nog mooier Rijswijk ervan maken, door goed aan te geven wat goed gaat en minder goed gaat. Dat we niet alleen goed nadenken maar ook even stilstaan bij de mooie dingen die we al hebben bereikt in Rijswijk. Want dat hoor je dan niet meer zoveel en dat vind ik jammer.’
Michelle is blij met wat ze in die negen maanden tot nu toe heeft bereikt en heeft mogen betekenen. Ze hoopt de komende jaren nog veel meer te doen voor haar medebewoners, voornamelijk de ouderen.

Foto en tekst door Danny Steehouwer