Johan Buziau, clown en revue artiest

Museum Rijswijk organiseert van 1 oktober tot en met 27 november 2016 de tentoonstelling’ Johan Buziau (1877-1958), clown en revueartiest’. Het brengt een ode aan een van de grootste theaterpersoonlijkheden die Nederland heeft gekend, die bovendien inwoner van Rijswijk was.

De rode draad in de tentoonstelling is het leven van Buziau: het begin van zijn theatercarrière, zijn vele uiteenlopende creaties, de werkwijze van Buziau en de voorbereidingen die aan de totstandkoming van zijn rollen voorafgingen.
Daarnaast wordt stil gestaan bij de ontwikkeling van de revue in Nederland: de invloeden uit met name Frankrijk, de rol van Henri ter Hall en diens ‘Eerste Nederlandse Revuegezelschap’ waar Buziau zich in 1914 bij aansloot. Maar ook de verandering van smaak bij het publiek en de concurrentie van de ‘Bouwmeester Revue’ waar Buziau vanaf 1928 de grote publiekstrekker werd.

Buziau stopte met zijn optredens in 1942 maar bleef onverminderd populair. Generaties artiesten zijn schatplichtig aan Buziau, onder wie Toon Hermans en later ook Mini & Maxi.