Jaarlijkse herdenking Haantje Rijswijk

Gisteren werd de jaarlijkse herdenking aan het Haantje in Rijswijk van de fusillade van 10 verzetstrijders bij de spoorwegovergang aan ’t Haantje op 7 oktober 1944 gehouden. Dit gebeurde 73 jaar geleden als vergelding voor een sabotage actie op de spoorbaan bij Rijswijk door het verzet.

Het zal aan het zeer slechte weer hebben gelegen maar de opkomst voor de jaarlijke herdenking was helaas beperkt. Gelukkig was het tijdens de bijeenkomst even droog maar direct na afloop een komplete wolkbreuk.

In de toespraak van burgemeester Michel Bezuijen verwees hij naar de uitbreiding van RijswijkBuiten waardoor het monument ter nagedachtenis aan de door de Duitsers omgebrachte verzetsstrijders dichter bij het bewoonde Rijswijk zal komen te liggen. Het monument is geadopteerd door de basisschool Buitenrijck. Diverse leerlingen lazen een zelfgeschreven gedichten voor. Namens het College legde de burgemeester met de leerlingen Benthe en Daniel de krans.

Vervolgens werden in de gemeenteraad vertegenwoordigde politieke partijen uitgenodigd om bloemstukken te leggen bij het monument. Ontroerend was het moment dat de voorzitter van de Rijswijkse SP afdeling zijn bloemstuk neerlegde.

Na afloop, vlak voor het noodweer echt uitbrak werden de aanwezigen uitgenodigd om in de kas van een omwonende nog een kop koffie te drinken en met elkaar na te praten.

Foto’s: Martine Koopmans