Irma Scheurink (60) maakt parachutesprong ondanks Parkinson

Ze kijkt er al maanden naar uit, maar op 8 juli is het eindelijk zo ver: Irma Scheurink uit Delfgauw maakt die dag een parachutesprong, samen met de Flying Dutchmen, om aandacht te vragen voor mensen met de ziekte van Parkinson. Zenuwachtig is ze daar niet voor. “Welnee, ik spring gewoon en ga er ook van genieten. Ik ben momenteel veel zenuwachtiger over alle gesprekken die ik nu moet voeren. Iedereen wil alles van me weten!”

Irma is een van de drijvende krachten achter het Parkinson Café in Delft, waar ook veel mensen uit Rijswijk komen. Samen met haar man Paulus en enkele andere mensen zet ze zich als vrijwilliger in voor dit ontmoetingscentrum met 150 leden. De sprong is bedoeld om Parkinson weer eens goed onder de aandacht te brengen. Irma heeft deze ellendige ziekte zelf, en ze wil op deze manier laten zien dat mensen met Parkinson nog veel dingen wél kunnen en dus ook een vol leven kunnen leiden.

Het idee van de parachutesprong kwam in oktober vorig jaar naar voren tijdens een bijeenkomst van de Pijnacker-Nootdorpse Uitdaging. Tijdens de Beursvloer werden meteen al de eerste contacten gelegd met bedrijven die haar wilden sponsoren. Uiteindelijk zijn dat er meer dan tien geworden: lokale ondernemers die helpen om haar droom te verwezenlijken. En die droom, die gaat dan nog niet eens over de sprong zelf, hoewel ze daar natuurlijk erg naar uitkijkt. “Het gaat mij er om te laten zien dat Parkinson-mensen gewoon hun dromen kunnen verwezenlijken, en ook dat Parkinson geen ziekte is voor oude mensen die achter een rollator lopen. Ook jonge mensen kunnen de ziekte krijgen; het kan iedereen treffen.”

Geen uitstel

Toch is het onvermijdelijk dat Irma op zaterdag 8 juli in het middelpunt van de belangstelling zal staan. Ze wordt om tien uur ’s morgens verwacht op luchthaven Rotterdam-Airport, waar vandaan ze samen met de Flying Dutchmen het luchtruim kiest. De planning is dat ze vervolgens rond 11 uur landt in een weiland bij Rhoon, de vaste landingsplaats van de parachuteclub. En dan maar hopen dat het lekker weer is, en mooi helder. “Tja, als het slecht weer is, dan kan het ook nog uitgesteld worden. Daar moet ik niet aan denken.” Haar dochter roept op de achtergrond: “Nee, dat mag zeker niet gebeuren, want ik heb er een weekend voor afgezegd!”

Enkele maanden geleden maakten we een videoreportage van het Parkinson Café, met daarin ook een interview met Irma Scheurink: