Inwoners Rijswijk invloed geven op hun leefomgeving

“Burgers hebben de vaardigheden om mee te doen. We moeten naar een nieuwe democratie. Lef hebben om experimenten te doen, risico te nemen. Geef Rijswijkers zeggenschap in hun straat, wijk, de stad” Deze wijze woorden sprak raadslid Henny van der Horst van Fractie Van der Horst tijdens de laatste raadsvergadering dinsdagavond. Traditiegetrouw houdt de nestor, Henny dus, dan een speech.

En die was dit jaar gewijd aan de burger en de invloed van de burger op zijn omgeving. We leven in een democratie, daar beslist de burger.

Henny van der Horst: “We moeten de burgers een stem geven. We moeten de wijk in. Luisteren en in gesprek gaan. Burgerparticipatie is meer dan de burgers laten kiezen uit twee alternatieven. Nu hebben ze het gevoel dat ze achter in de rij staan”.

Velen geven de democratie al de code oranje. “Er is ontevredenheid bij de burger, vandaar ook die polarisatie. We willen niet eens naar elkaars luisteren. Daarom is het tijd voor een nieuwe democratie. Niet over een jaar, maar nu. Met nieuwe vormen van zeggenschap. Geef je bevoegdheden aan de burgers, dan moeten we die als bestuurders ook durven loslaten. Het belangrijkste: We moeten het met elkaar doen, samen”.