Hooggevoeligheid bij de man: Praat erover!

RijswijkTV fotograaf en verslaggever Danny Steehouwer sprak afgelopen week een bijzondere man, een man met HSP. HSP (Hoog sensitief persoon) is een begrip waar mensen steeds vaker over praten, voornamelijk bij vrouwen. HSP wordt regelmatig omschreven als emotioneel geraakt worden in de zin van: Huilen bij mooie films, ‘zomaar’ van slag raken, stemmingswisselingen enzovoorts. Klopt dit eigenlijk wel en zijn het enkel de vrouwen die hiermee rondlopen? Voor dit artikel ging Danny een interview houden met John*(Op verzoek voor anonimiteit noemen we hem John in dit artikel, de echte naam is bekend bij de verslaggever).

Vaak meer geworsteld
John is eigenlijk nog maar vrij recent bewust dat hij HSP heeft. John: “Een jaar geleden ontdekte ik dat ik HSP heb, het is iets waar ik vaak mee heb geworsteld: Wat is er aan de hand? Waarom zijn mijn gevoelens van slag? Hierdoor raakte ik in een vreemde discussie met vrienden en zocht ik hulp bij een coach. Op basis van wat ik voel en zei kon ze de diagnose stellen dat ik HSP heb.”

Snel verstoorde energie
Na de diagnose werd het een stuk duidelijker voor hem. John: “Het verklaart een hoop. De coach vertelde mij dat HSP een zeer lichte vorm van autisme kan zijn. Waarbij, als ik voor mezelf mag spreken, heel erg moet opletten hoe ik mijn energie verdeel naar bepaalde taken en mensen. Sommige mensen zuigen de energie uit mij en de anderen geven juist weer energie. Die moet je op geven moment eruit zien te pikken en als ik ergens mee bezig ben is dat voor honderd procent. Als iemand mij daaruit haalt door mij te storen kan ik misschien bot en kortaf reageren terwijl ik dat niet zo bedoel. Mijn energie is dan al snel verstoord. Nu ik dit weet, kan ik het soort van besturen.”

Sterke emoties
Door de duidelijkheid van HSP heeft John wat meer rust in zijn hoofd gekregen, de bevestiging was voor hem de aanzet om het te accepteren en leren ermee om te gaan. John ervaart vooral ook de kleine dingetjes als iets heel groots, waar anderen misschien niet teveel opletten doet hij juist wel. John: “Ik heb passie voor techniek en ik kan heel emotioneel worden als het bijvoorbeeld gaat om een stoomtrein. De techniek, het leeft, blaast, stoom en de geur…Dat geeft mij waterige ogen en mijn stem gaat stoppen, het raakt mij. Maar ook in de muziek en de zintuigen. HSP maakt je emoties en zintuigen heel sterk.”

Wordt weinig gelachen
Zijn beste vrienden en eerstegraads familieleden weten dat hij HSP heeft, hierdoor vallen veel puzzelstukjes op zijn plaats en accepteren ze het. Voornamelijk John beschouwd zijn HSP meer als een zegen dan als een zorg. Hij is echter van mening dat de maatschappij van vandaag het nog niet begrijpt. John: “In de maatschappij waar ik voornamelijk in beweeg, dat is dan de techniek. Een echte mannenwereld. Daar is geen tijd voor ‘gezeik’ maar wel voor een drie dagen baard, spierballen, vervuilde kleding en vooral ‘doorknallen’. Daarin is heel weinig begrip voor hoe iemand zich voelt. Maar ook als ik op een zaterdag rondloop in de Bogaard, heb ik af en toe het idee dat veel mensen chagrijnig zijn. Er wordt weinig gelachen, maar ook in de binnenstad van Den Haag hangt er vaak een vrij agressieve, negatieve sfeer en dat vind ik niet prettig. Maar in Leidsenhage, daar wordt alles momenteel opgebouwd en ziet het er mooi uit. Daardoor zijn de mensen wat vrolijker en in dat maatschappij voel ik me dan prettiger.”

Uit je emoties
Door de verschillende werelden die John mee krijgt is hij er wel wijzer van geworden. Hij is zichzelf en zijn directe en indirecte omgeving beter gaan leren kennen zowel positief als negatief. John heeft nog wel advies voor andere mannen die met hun hooggevoeligheid rondlopen. John: “De taboe hier is dat mannen nooit mogen huilen of over gevoelens praten. Behalve als je een vrouw hebt waar je tegen ‘ik hou van je’ zegt is het geen probleem. Maar andere gevoelens en emoties moeten we meestal voor ons houden. Als ik een andere HSP man mag adviseren: Zorg dat je iemand in vertrouwen neemt omtrent je gevoelens en emoties, loop er niet teveel alleen mee rond. Leg uit waarom je je zo donkerblauw voelt van binnen en niet groen bijvoorbeeld. Probeer daarnaast ook een plekje te geven, zie het als een voordeel en niet als een zorg. HSP kan je ook helpen intens te genieten van de kleinste dingen. Vecht daar niet tegen, de mannen moeten al vaak genoeg vechten.”