Hongerige vos maakt Rijswijk onveilig

“Al zeker een half jaar loopt ’s nachts een vos rond in de Rijswijk. Hij komt af op het voedsel dat inwoners van het balkon gooien”, vertelt Gregor Serban jr. van het Buurt Preventieteam Steenvoorde-Noord. Zelf heeft hij de vos, die zich waarschijnlijk ophoudt in park De Voorde, al 12 keer gezien. “De mensen moeten stoppen met eten weg te gooien. Vossen brengen ziekten zoals hondsdolheid over. Dat is een risico voor alle niet ingeënte honden en katten.”

Voedsel trekt de vos naar de stad
De narigheid begon sinds vuilniszakken naast de vuilcontainers worden neergezet. Gregor: “Meeuwen trekken de zakken kapot, met als resultaat dat er weer ratten in Rijswijk zijn. En nu dus ook een vos”. Uit de berichten gaan we ervan uit dat het om één vos gaat, maar als die genoeg voedsel vindt, is de kans groot dat van het voorjaar er gezinsuitbreiding komt.

Toezichthouders gaan huurders aanspreken
De Buurt Preventie Steenvoorde-Noord heeft ook het gemeentebestuur en de woningbouwvereniging Rijswijk Wonen, die veel woningbezit heeft, hierop aangesproken. De gemeente reageert: “Wij hebben de melding doorgestuurd naar de opgave Ruimtelijke Ontwikkelingen en Handhaving met de vraag of zij wat kunnen betekenen in deze situatie”. RijswijkWonen geeft als reactie: “Onze toezichthouders gaan huurders hierop aanspreken. Daarnaast gaan we in gesprek met de gemeente over de ratten”.

Vossen komen terug naar voederplaats
Vossen zoeken in de stad naar voedsel. Van nature zijn ze schuw. Maar als ze voedsel krijgen, wennen ze aan mensen. Ze zijn dan niet langer schuw, maar nieuwsgierig en zullen graag naar de voederplaats terugkomen. In Rotterdam zijn er zo’n 50 vossen. In de wijk Overschie kregen bewoners laatst wel een heel bijzonder bezoek in hun achtertuin. Vanuit het groen kwam daar een vos naar het raam gelopen, nieuwsgierig naar de kat achter het glas.