Hoe veilig zijn onze gegevens bij de gemeente Rijswijk

GroenLinks wil weten hoe het met de privacy van Rijswijkers en de beveiliging van hun gegevens zit nu de gemeente steeds meer digitaal werkt. Door de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten, waarover op 21 maart een referendum is, kunnen alle Rijswijkers afgeluisterd worden en hun gegevens ongezien doorgesluisd worden naar buitenlandse diensten. Daarom heeft GroenLinks vragen aan het gemeentebestuur.

Gegevens beschermd zijn tegen misbruik en criminaliteit
“Met de verregaande digitalisering krijgt de gemeente Rijswijk steeds meer informatie over inwoners digitaal in handen”, vertelt GroenLinks fractievoorzitter Marieke Alberts. “Door gegevens uit verschillende systemen en onderwerpen aan elkaar te koppelen, zou de gemeente mogelijk te veel over iemand te weten kunnen komen. De privacy van inwoners mag hierdoor niet in gevaar komen. Daarom moeten persoonlijke gegevens beschermd zijn tegen misbruik en criminaliteit. Bij bouw en beheer van alle gegevensbestanden moet privacy het uitgangspunt zijn.”

Op 21 maart is het referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, ook wel Sleepwet genoemd. GroenLinks is tegen een wet waardoor geheime diensten een sleepnet kunnen inzetten om onschuldige mensen in groten getale af te tappen en buitenlandse diensten informatie kunnen krijgen die door onze eigen diensten nog niet is gelezen en beoordeeld. Met een tegenstem bij het referendum is er een kans de huidige wet te verbeteren door alles in één keer goed in de wet vast te leggen. Voor een veilig en rechtvaardig Rijswijk en Nederland.