Hoe gaat Rijswijk van het gas af

In 2040 wil Rijswijk van het gasnet af, dat is ook de ambitie van het rijk. Onafhankelijk Rijswijk heeft het college gevraagd wat de gemeente Rijswijk gaat doen voor haar inwoners om van gas los te komen. Om zover te komen, moeten ingrijpende veranderingen plaats vinden. Dat geldt ook voor bestaande bouw. De kosten zijn zo’n € 25.000 per huis.

Maatregelen die de burger in financieel opzicht helpen
In november 2009 besloot de gemeente Rijswijk om de woningbouwwijk RijswijkBuiten te bouwen zonder aardgas. Deze aanpak bleek een goede beslissing gebleken. Inmiddels is deze aanpak ook overgenomen in het Rijksbeleid. Aangenomen mag worden dat alle nieuwbouw, waarvoor de bouwaanvraag na die datum wordt gedaan, niet meer wordt aangesloten op het gasnet.

Niet alleen nieuwbouw, maar ook op bestaande bouw
“De Rijswijkse ambitie, als we het jongste hoofdlijnenakkoord daaronder mogen scharen, is om in 2040 energie-neutraal te zijn. Dat is wat Onafhankelijk Rijswijk betreft een uitstekende ambitie, maar om dit doel te realiseren is meer dan alleen ambitie nodig, namelijk concrete maatregelen: maatregelen die elkaar kunnen ondersteunen en die de burger zo veel als mogelijk, in financieel opzicht, verlichting kunnen geven maar hen ook stimuleren zelf actie te ondernemen. Daarbij moet vooral niet vergeten worden dat de ambitie zich niet alleen richt op nieuwbouw, maar ook op bestaande bouw en infrastructuur”, aldus Onafhankelijk Rijswijk